april 25, 2011

En blöt Anzac Day

Anzac Day (måndag)

Här kommer lite information om varför Australien firar Anzac Day och varför vi är lediga en dag mer än er just denna påsk (denna dag brukar normalt sett ligga långt efter påsk men eftersom påsken är så sen i år så sammanfaller dessa högtider).

ANZAC Day 25 april är en allmän helgdag i Australien, Nya Zeeland, Cooköarna, Niue, Samoa och Tonga för att hedra de som stred i Anzac (Australian and New Zealand Army Corps), och alla de som tjänade sitt land.

25 april var det datum då Anzac-trupperna landsteg i Slaget vid Gallipoli under första världskriget. Slaget blev oerhört blodigt, med 60%-iga förluster på båda sidor, och ledde till Ottomansk seger. Den blev hegdag 1920 på Nya Zeeland och 1921 i Australien. Omkring 60 000 Australiensare och 18 000 Nyzeeländare dog.

Dagen brukar högtidlighållas med marscher, orkestrar som spelar, idrottsföreställningar, religiösa riter och särskilda måltider. Det finns en särskild kaka för tillfället.

ANZAC

När vi vaknade upp var det regnigt och det kändes som ett bra upplägg för en kravlös förmiddag.
Att titta på film på dagen under en en filt känns extremt lyxigt. Idag tittade vi på den här filmen som vi kan rekommendera om man vill se en dramakomedi som egentligen inte är så djup men som ändå stannar kvar.

its-kind-of-a-funny-story-poster

Idag öppnade Coles inte förrän klockan 13.00. Det kan bli så där så där tokigt på helgdagar. Vi hängde på låset och handlade mat för veckan. Sedan var det baddags. Gunilla satte på sig sin badmössa redan igår kväll och hon är så söt så vi kan inte sluta pussa på henne. Åsa köpte en badmössa tidigare i veckan och hon kanske inte är fullt lika söt.

IMG_3819 IMG_3932

När vi hade simmat i 30 minuter anlände Holmisarna till poolen för lite bad och mys. Tyvärr glömde vi att ta kameran med oss men nästa gång lovar vi att ta med den.

Nybadade och fräscha åt vi quesadillas och drack lite bubbligt medan vi väntade på thaimat som skulle levereras till dörren. Bekvämt som satan om Åsorna får välja :)

IMG_3934

Vi kan nämligen inte laga sån här god thaimat. Starkt och väldigt thailändskt.
 IMG_3935

Och varje gång vi träffar Holmisarna har vi alltid hundra nya frågor att ställa om landet vi bor i. 
 IMG_3936

Fina Tilda och Eric spelar spel på våra iPhones.
 IMG_3937

Tilda har en nallebjörn som heter Blueberry. Åsa är här "gravid" med Blueberry och passar på att tanka kärlek från en glad Tilda.
 IMG_3938

Efter en tokmysig kväll njuter vi nu av blommorna vi fick. Bra tajmat, för vår gamla blommor hade precis vissnat.
 IMG_3944

3 kommentarer:

Mamma/sväris sa...

Oh, vad det låter mysigt. Ni har mycket att ta igen, Systrarna Ek.
Kram på er

Birgitta sa...

Även vi får lära oss mycket nytt om Australien, det är kul. Thaimaten ser läcker ut. Gerberan, (blombuketten) är vacker. Tilda ser helt lycklig ut i famnen på Åsa. Det är fint med mostrar.

Anna sa...

Ja, tack för en helt tokmysig kväll!!!

Puss