december 29, 2007

Lismore by night – and day

Karin hade varit klok nog att ta med sig sill, snaps, skinka och knäckebröd till julaftonsmiddagen, som vi kompletterade med färskpotatis och ägghalvor.
Mitt i Hej tomtegubbar ringde det på dörren och eftersom ingen av oss var så sugen på att bli stående med vår pratsamma granne, blev det lite diskussioner om vem som egentligen skulle öppna dörren. Lill-Åsa drog det kortaste strået, men till vår stora glädje stod dessa carol singers utanför dörren.

De samlade in pengar till cancerforskningen och vi lämnade självklart ett bidrag.
Efter middagen var det dags för julklappsöppning framför brasan. Vi hade bara köpt en liten symbolisk julklapp till varandra för 100 kronor, mest för att ha något att öppna.
Vårt hus är kallt och ibland får man ta till lite extra knep för att få upp värmen. Här värmer de upp rumporna innan vi gick till katolska kyrkan på julmässa.
Det var verkligen en upplevelse och kyrkan var proppfull och folk stod längst bak för att få vara med. Vi var rätt säkra på att vi lyckas göra något fel eftersom man inte vet hur det fungerar, och mycket riktigt. Det visade sig att vi skulle ha nigit i gången innan vi gick in i kyrkbänken. Men det var ingen som slängde ut oss ändå. Sen hade vi fullt upp med att hålla koll på när vi skulle sitta, stå eller stå på knä på bönebänken. Mitt i alltihop skulle man också skaka hand med bänkgrannen och önska varandra lycka.
Nu är vi fullfjädrade oreligiösa katoliker! Efter all denna präktighet var vi tvungna att balansera ut det lite med ett pubbesök och vi gick till Eamonn's place.

Där var det fullt med folk och underbar julstämning. Folk kom och önskade oss en god jul innan de gick hem. Efter en drink började vi känna oss nöjda med vår julafton och gick därför hemåt för en sängfösare.

När vi vaknade på juldagens morgon sken solen! Efter en god frukost med riktigt rostat bröd med marmelad, gick vi ut på en långpromenad. Inte långt från där vi bor ligger en väldigt fin park.
I parken finns ett ishus som fram till andra världskriget användes för att hålla laxfångsten kall.

Vid ett flertal tillfällen har Lismore utnämnts till The most tidy town. Senaste gången var 2004. I Irland finns ett miljötänkande som vi inte alls sett i England. Precis som i Australien bär folk sina matvaror i tygkassar och man känner sig som en miljöbov när man ber om en plastpåse. Trevligt med miljömedvetenhet!

Under promenaden lät vi ungefär så här: Åhhh, men guuud så vackert och Oh my god.

Slottet är från 1100-talet och ser ut som Tengils borg i Nangiala.

Vi kan förstå varför Irland kallas för Den gröna ön.

Våra vänner i Australien, ni måste åka till Lismore, NSW...

Inga kommentarer: