september 03, 2011

Checkar läget i Randwick

Lördag

Pontus knaprar vidare på sina enormt stora tabletter som han nu vet att man kan bli lite dålig i magen av.

IMG_5197

Marie, du ville veta lite mer om sjukvården i det här landet.
Inte för att vi kan så mycket än men vi vet att om man är svensk har man automatiskt rätt till gratis sjukvård. Man får självklart betala om man vill ha rätt till privat sjukvård. Tandläkarbesök ingår inte heller och det har vi fått lära oss är riktigt dyrt. Om någon utav oss plötsligt skulle känna ett behov av tandställning skulle det kosta skjortan. Många har tandläkarförsäkring för att jämna ut kostnaden. Vi har dock förstått att en del inte har det vilket man kan se kvaliteten i munnen på vissa som annars verkar ha det hyfsat ställt. 
Sjukvårdssystemet här styrs av Medicare och vi svenskar har samma rätt som aussisarna att få ett sk Medicarekort. Även ni som kommer på besök hit behöver bara visa upp ert svenska pass för att få gratis sjukvård om det skulle behövas.
Det man ska spana efter när man väljer läkarmottagning är orden Bulk billing. Då kostar det ingenting att besöka farbror doktorn.
Staten betalar (eller rättare sagt våra skattepengar) sjukvården. I stort sett i varje hörn ligger en läkarmottagning vilket gör att det inte blir några väntetider. Det är oftast bara att knata in och bli mött av en sjuksköterska och sen en läkare.
Vi har hittills behövt gå till doktorn två gånger och våra erfarenheter får en femma i betyg. Kanske för att vi jämför med vårdcentralen i Liljeholmen vilket vi inte kan ge något högt betyg.
 IMG_5199

Idag ville vi besöka Randwick, vårt nya område. Vi steg av vid ett av stadens sjukhus som ligger precis av vårt nya hem.
 IMG_5201

James Cook måste ha varit här.
 IMG_5202

Vi gick direkt i riktning mot Albert Street. Känns skönt att veta att vi har en kyrka precis i närheten :)
 IMG_5203

Det här är vårt nya hus.
 IMG_5204

Vi kommer att bo högst upp och det vinklade rummet är kök/vardagsrum. Balkongen är från vårt sovrum och Pontus sovrum är längs vänstra fasaden. Altanen ser man inte ens men den är ju en trappa högre upp på andra sidan lägenheten.
 IMG_5205

Här står vi bredvid vår port och tittar ner mot havet.
 IMG_5206

Det här är porten.
 IMG_5207

Om man står med ryggen mot porten ser man shopping centrumet. Det är det trekantiga taket längst bort i bild. Oj oj så skönt att bo så centralt. Kanske lite farligt att McDonalds, KFC och Dunkin Donuts ligger så nära :)
 
IMG_5209 
Vi har både matvarubutikerna Woolworths och Coles precis i närheten.
 IMG_5211

Vi strosade runt en stund och gick även till The Spot där det finns gott om restauranger och även en stor biograf.
Vi hade sett det perfekta bordet på uteplatsen på puben vi besökte förra lördagen. Vi har bestämt att det ska bli vår stamkrog. Den ligger precis vid en trekantig park och ni kan se den längst bort i bild.
 IMG_5212

Innan vi belönades oss med en kall i solen gick vi omkring och myste.
  IMG_5214

Ja, värre kan man ha det. Lägg till en varsin Carlton och en påse Sea salt chips. Oj vad livet är härligt. Tänk om bara helgen kunde vara mycket mycket längre.
  IMG_5216

Pontus har varit en sväng i stan och träffat en kompis men var inte speciellt länge där då hans penicillinmage ville att han skulle åka hem.

Vi tog bussen hem och gick längs underbara Bourke Street. Lill-Åsa och Pontus går denna väg varje dag på väg till bussen. Men bara i tre veckor till.
 IMG_5219

Nu ska vi skoja till det och äta söndagsgryta på en lördag. Till det kan det bli ett glas rött. Troligtvis blir det så.

3 kommentarer:

Marie KJ sa...

Å, vad mysigt. Läntar tills vi får komma och hälsa på. Om mina planer går i lås så kommer vi samma runt nästa nyår 2012-2013 och det blir jag, Magnus och Axel.
Intressant med sjukvården men det låter som en stor kostnad för staten.
Hört något om läget på djungelstigen? Dit vill vi också åka igen, då med mannens döttrar. Men man vill ju så himla många grejer...

Hoppas att er lördagskväll blir toppen!
Varm kram från mig

Mamma/sväris sa...

Det ser helmysigt ut. Väldigt fina närområden. Oj vad jag längtar att se detta. Då kan man ju bada också. för oss som gillar att bada!
Kramar

Lotta sa...

Men så bra med gratis sjukvård för oss svenskar, med ett pass, tänker jag. Till tandis får ni gå när ni är i Thailand :-)

Åh, så härligt det är med era bilder. Så roligt att få hänga med vi cyberrymden.

Ja, tänk om ändå helgerna kunde vara lite längre, det är ju så mycigt med helg...

Ha det gott tjejer.