mars 09, 2009

Paris est fermé le dimanche

Samedi soir

Vi köpte med oss en laxpaj formad som en fisk, quiche formad som en quiche, oliver, fetaost, baguette, salami, ost, skumpa, hallon och vin. Sist men inte minst ett par kakor. Inte vilka vilka kakor som helst. Lill-Åsa vaknade upp imorse och den första tanken gick till dessa kakor på La Fayettes gourmetavdelning.

Vi skålade och var allmänt romantiska och firade vår sjätte bröllopsdag.

IMG_4533

När vi senare på kvällen gick ner för vår trappa såg vi en man komma med snabba steg uppför trappen. Han gick rakt in i väggen genom en dörr som vi inte ens tänkt på att den fanns där. Naturligtvis blev vi vansinnigt nyfikna på vad som gömde sig där bakom. Svaret fick vi ganska snart när vi hörde skvalet. Det visade sig att det var personaltoaletten som hörde till antikvariatet som låg precis bredvid. Tänk vad behändigt. Ni vet när man är på väg hem och är så där kissnödig så att man håller på att dö och man inte tror att man ska klara en meter till. Voilà, där ligger toaletten.

IMG_4537

Vi hade läst om ett tjejställe som ska vara det äldsta i Paris. Samma kvinna har drivit stället sen 1979! Det var samma år som Sverige avskrev homosexualitet som en mental sjukdom. Vi tror att samma gäster var kvar sen stället öppnade… Det kändes som att göra ett besök i en ungersk svartvit långfilm.

IMG_4538

Vi hade tänkt att göra besöket lite kort men när vi började ta på oss jackorna puttades vi nästan tillbaka i stolarna av damerna bredvid. Det skulle ju bli livemusik som vi inte fick missa. Så här i efterhand är vi glada att de fick oss att stanna. När man reser får man ju uppleva lite annorlunda saker och det är ju dem som gör stora intryck på en och som man minns långt efteråt. Den ryska damen skrämde skiten ur Lill-Åsa då hon spände blicken i henne under nästan hela framträdandet. Vi var fort ute ur stället när hon sjöng den sista tonen.

IMG_4540

Enjoy!

Dimanche

Imorse vaknade vi till regn. Det var Paris sätt att göra det enklare för oss att lämna staden. Vi vet inte om den lyckades så bra. Vi hade tänkt göra lite shopping idag på förmiddagen men det visade sig vara omöjligt då hela Paris verkar vara stängt på söndagar. Lill-Åsa fick därför inte några fler mumsiga kakor. Utanför många affärer i Operaområdet låg nattgästerna kvar. Aldrig har vi sett så många uteliggare. Många såg dock ut att sova relativt skönt på madrasser och vissa hade till och med små tält.

IMG_4543

Då allting var stängt och regnet öste ner och Lill-Åsa känga läckte in vatten, kändes det bra att sätta sig på ett ställe för att äta crêpes. Men nä, det var inte meningen att vi skulle få några på den här resan. Trots att skylten utanför lovade crêpes så kunde de inte erbjuda detta. Det fick istället bli pommes och bea med en varsin kall till.

IMG_4545

Vi sammanstrålade sen med vår hyresvärd Alexandre i vår lägenhet och fick tillbaka vår deposition och han fick sin nyckel.

Sen gick vi mot Operan och flygbussen som skulle ta oss mot Charles de Gaulle. Vid incheckningen var det dags för oss att komma ut i vanlig ordning. De frågar oss alltid om varför vi har samma namn och om vi är systrar. Hur dålig fantasi skulle våra föräldrar då ha haft?

En lite lättare lunch innan vi hoppade på planet.

IMG_4548

Vi kan varmt rekommendera att flyga med Air France istället för SAS då vi fick bra service och en trerätters måltid inklusive gratis dryck. På SAS bjuder de inte ens på en kaffe.

Vi har haft en fantastisk helg och vi har tänkt på hur underbart det faktiskt är att ha så många länder och kulturer så nära. På två timmar kan man komma iväg och se något helt nytt och annorlunda. I maj är det dags för nästa resa. Då bär det av till Amsterdam!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Skål på Er finingar !

Kram Lollo

Anonym sa...

Vilken bröllopsmiddag!! Lät ju supergott!

Hon ser rätt speciell ut hon som sjöng, tur att du räddade Lill-Åsa och sprang ut därifrån!

Ja, tänk så coolt att två timmar från Sverige så finns så mycket annan kultur. Himla häftigt!!

Er helg har sett helt underbar ut, tusen tack för att vi fick hänga med på ett hörn!!

Stor puss

Anonym sa...

Gör som på Irland. Kalla er för Maria och Therese. Enkelt eller hur? Ni ser ut att ha haft trevligt och det är huvudsaken.
Själv har jag varit tur ocg retur till Åland. Olika falla ödets lotter. Kram på er och grattis till 6 årsdagen.
Mamma