maj 16, 2009

Sex, drugs and schlager

Vi har på dessa två dagar lyckats få ett stammisställe. Det heter Café Thijssen och där får man inte ens röka cannabis.

IMG_4939

Vi hade som vanligt problem att bestämma oss för ett middagsställe men valde till slut ett mexikanskt ställe. Vi trodde verkligen att vi tyckte om frozen margaritas men satan så äckligt det kan vara. Inte som på Picasso på Naxos där de var farligt goda.

När vi satt och åt pratade vi om resan och intryck än så länge. Det vi kom fram till är att människorna ser hela och rena ut och har sympatisk framtoning. Vi tror att kulturskillnaden mellan Sverige och Holland är minimal förutom det här med sex och droger. Mer om det senare.

IMG_4946

Vi vaknade redan 07.30 imorse och när solen skiner vill man inte somna om. Det var dessutom så mycket fåglar som sjöng så det var som att vår säng stod mitt i en zoologisk trädgård.

Vi steg ut på gatan strax efter 09.00 och möttes av denna syn.

IMG_4954

Vi bor i ett jättemysigt kvarter. Om man jämför med Stockholm tror vi att vi bor i Östermalms motsvarighet. Lite killar med backslick och folk har generellt lite finare kläder här än i andra områden i stan. Det enda som inte riktigt känns Östermalm är vår lägenhet. Orange plastmattor skulle man aldrig ha på Östermalm.

När man går runt i stan är det så pass lite trafik att man kan gå mitt i gatan tills man ser en bil, cykel eller en annan gående. Bilarna kan nog aldrig köra så mycket snabbare än 10 km/timmen. Rätt avslappnat.

IMG_4955

Det här är cykelstället utanför centralstationen och då fick vi ändå bara med en tredjedel på fotot.
 
IMG_4957
Idag var det dags att åka kanalbåt. Vi åkte med rederiet Lovers.
 IMG_4958

Vi åkte runt stan på många kanaler.

IMG_4968

Ett perfekt sätt att se stan.

IMG_4972

Det finns 2 500 husbåtar som folk bor i permanent.

IMG_4976

Turen tog ca en timme och det är skönt att få sitta ner och vila fötterna.

IMG_4978

Amsterdams smalaste hus. Vi hade turen att även få se ägaren till huset.

IMG_4982

Den här bilden säger ganska mycket om Amsterdam. Doften slår emot en så fort man passerar en coffeeshop som finns precis överallt. Det går nog två coffeeshops på varje café i Stockholm.

IMG_4999

Är det inte konstigt att man får röka marijuana där inne men inte tobak (sen lagstiftningen trädde i kraft 2008). Vi hade tänkt att gå in på en coffeeshop som såg mysig ut bara för att få känna på atmosfären men det luktade så äckligt och sött därinne så vi vände i dörren.

IMG_5001

Som ni har hört tidigare gillar Lill-Åsa det här med en söt avslutning efter maten. Idag blev det en vanilj- och jordgubbsfylld munk.

IMG_5006

Efter den söta avslutningen bar det av till Red light district. Vi hade bestämt oss för att se detta under resan och att det kändes bäst att se det under dagtid. Ganska sjuk känsla att se dessa tjejer och kvinnor sitta i de små båsen i bara underkläderna. Vi blev ganska illa berörda och vårt besök blev därför ganska kortvarigt.

IMG_5017

Då vi bestämt för att äta hemma ikväll spanade vi i butiker vi passerade efter godsaker. Här har Åsa fastnat i en ostbutik. Lill-Åsa var tvungen att gå ut då hon höll på att kräkas av doften.
Gouda luktar INTE gott!

IMG_5019

Är det inte sexaffärer så är det affärer som säljer plantor. Inte för att plantera i trädgården för en vanlig Svensson.

IMG_5026

På vårt stammisställe tog vi lite eftermiddagssnacks i form av bitterballen. Som vi jagat dessa typiska holländska tilltugg. De var jättegoda och man doppade dem i typ Dijonsenap.

IMG_5032

När vi äter ikväll tänkte vi ha Eurovision på i bakgrunden. Vi kan inte se hela då vi blivit så arga de senaste två åren över att omröstningen inte handlar om musik längre utan bara om att rösta på sitt grannland.
Heja Sverige, Norge, Danmark och Finland! ;)

3 kommentarer:

Marie KJ sa...

Satan vad mysigt det verkar. Jag vill (ska) vad det lider också besöka denna stad. Jag har hört någon säga att bland alla människor på jorden så är det Holländarna som är mest lik oss Svenskar (till både utseende och leverne)

Kramkram från en som skall se Robinson och först efter det Eurovisionschlagern

Anonym sa...

Det skulle kunna vara jag som bloggat på er sida denna gång. Exakt samma upplevelse. Underbart om man bortser från Cofeshops och Red Light distrikt
Kram mamma

Anonym sa...

Så liberala med sexhandel och droger, hu!
Fast annars så verkar det väldigt vackert och mysigt.
Skit med pengarna, ficktjuv i flick eller pojk gänget?
Ska nu kolla på schlagern färdigt, har ingen favorit ännu!
kram till er båda och mys vidare med alla era sinnen
Gun