maj 15, 2009

Lost and found

För andra gången i vårt liv steg vi på ett KLM-flyg till Schiphol, Amsterdam. Förra gången var i december 2000 då vi mellanlandade i Amsterdam och flög vidare till Singapore. Pontus första resa någonsin. Den här gången valde vi att stanna i Amsterdam.

På flyget hamnade vi framför ett tjejgäng med en killgäng bakom sig. De kände inte varandra innan men blev väl bekanta med varandra under resan. Ljudnivån var hög men de var glada och då var vi också glada.

På flyget serverades trekantsmackor. Vi var lite skeptiska då det stod att den ena smörgåsen skulle innehålla lamm men det smakade bara salami och var jättemumsigt.

Flygvärdinnorna fick springa benen av sig för att förse kill- och tjejgänget med Heineken. Vi njöt av att vårt vin var kallt till skillnad från vinet som brukar serveras på Ryanair. Det är nämligen pissljummet.

Väl framme på Schiphol hoppade vi på tåget för att åka mot stan. Billig transfer, kanske för att resan bara tog 15 minuter. Bara EUR 5,10 för oss båda.

När vi steg av på centralstationen blev vi snart varse att Amsterdam inte är en lätt stad att hitta i. Alla gator går runt i en cirkel och det är kanaler som rinner åt alla håll. Fast vi hade kartan i högsta hugg blev vi till slut tvungna att fråga en snäll man om vägen.

IMG_4855

På vägen passerade vi massor av mysiga uteserveringar.

IMG_4856

Och kanalbåtar.

IMG_4860

Framme på vår gata möttes vi av en trevlig holländska som släppte in oss i vår lägenhet. Hon ville självklart ha betalt och Åsa tog fram plånboken. Nej, den var borta!!! Panik! Lill-Åsa fick ta över betalningen och den sociala kontakten medan Åsa slängde sig över internet för att hitta numren för att spärra sina kreditkort.

IMG_4873

När lugnet lagt sig lite och vi vant oss vid tanken att plånboken faktiskt var borta, kändes det som att det var läge att äta något litet och ta en bärs. Vi hittade en gammal genuin pub ett stenkast från lägenheten. Patatas bravas och en Heineken Extra Cold satt som en smeck. Lill-Åsa tycker dock att ölglasen är i det minsta laget. Tre undebara klunkar.

IMG_4864

Det ser ut som man har föreställt sig. Väldigt mysigt och väldigt många kanaler. Det man också slås av är att alla pratar väldigt bra engelska.

IMG_4868

Alla cyklar i den här staden.

IMG_4869

I Amsterdam bygger man på höjden. Ingenting för dåliga knän alltså. Det här är vår lägenhets första trappa av tre.

IMG_4877

Åsa står här första våningen och tar på sig nylonisarna. Telefonen ringde då och i andra änden var en jättetrevlig tjej som berättat att hon hittat Åsas plånbok på tåget! Hon var på jobbet i Haag men hon kommer att svänga förbi vår lägenhet senare ikväll. Halleluja, vilka människor det finns! Pengarna var borta ur plånboken (EUR 70) men vad gör det när man får tillbaka allt man har kärt i plånboken. Vad ska man ge henne som tack för att hon först ringt till Mastercard för att få numret och sen åker hem till oss för att lämna över den? En kram, en flaska vin , en ask Merci eller kanske ett löfte om att få vara med på vår blogg? Fortsättning följer.

IMG_4875

På andra våningen sover vi och tydligen duschar vi där också. Annorlunda.

IMG_4880

På tredje våningen skulle Gunilla ha sovit som en prinsessa men hon valde att stanna hemma för hon ville se Eurovision Song Contest.

IMG_4878

5 kommentarer:

Marie KJ sa...

Vilket äventyr! Tror ni att något stal den och lämnade den kvar?!
Ha så kul nu trots det som hänt..

Åsorna sa...

Vi vet inte riktigt men vi tror att den flög ut när Åsa buffade sig ur det trånga tåget och att guideboken puffade ut den ur väskan, men vi har ingen aning egentligen. Nu dricker vi öl och vin och mår väldigt bra! :-)

Anonym sa...

Så mysigt trots allt. Amsterdam är en av mina favoritstäder. Jag hoppas ni kommer att trivas. Ni måste gå och se Anne Franks hus. Nära er om jag förstått det hela. Kram på er
Mamma

Anonym sa...

Halloj,
vilken första dag!!
Väldigt händelserik!!

Skönt att plånboken kom tillbaka även om det fanns mindre pengar i den. Vilken tjej som tog sig omaket att kolla upp ditt telefonnummer. Imponerande måste jag säga.

Gunilla hade väl kunnat hänga på och kolla på melodifestivalen där? Känns som en efterkonstruktion för att ni egentligen glömt henne hemma?

Det ser otroligt vackert ut i Amsterdam.
Ni har många dagar kvar av helgen, glöm inte att njuta och dricka en extra öl för mig och Tilda idag. Det är ju vår stora dag idag!

stor puss

Marie KJ sa...

Det är inte officiellt ännu (vad fan väntar dom dom på, det är ju ingen super NHL hjälte de värvat) Jag får inte berätta och har ju nu heller inte gjort det, det har ju en helt annan bloggare gjort ;o)Så vänta med gratulationenrna ni.
Ha det gott och håll i plånboken!