oktober 16, 2009

Stolly Bolly och lite allmän champagnekunskap

Lill-Åsa skriver

Idag är det dags för den sista flaska champagne som Åsa fick på sin födelsedagsfest. Tänk att man har så mycket att fira på åtta månader. Hela fem flaskor (snart) har runnit ner i våra strupar sedan i mars. Vi är väldigt bra på det här med att fira. Vad firade vi då vi med de andra flaskorna?

Första flaskan: Piper Heidsieck.
19 april, Annandag påsk. Vi firade att vi bokat tre resor (Dublin, Naxos och Thailand).

Andra flaska: Nicolas Feuillatte.
13 maj. Vi gifte oss på riktigt eller vi skickade in papper till Skatteverket.

Tredje flaskan: Veuve Clicquot eller Gula Änkan.
17 juli. Firar att vi ska åka till Naxos, dagen efter.

Lite historia om namnet Gula Änkan: Champagnehuset har sitt namn efter Barbe-Nicole Clicquot-Ponsardin som föddes 1777 och gifte sig 1798 med François Clicquot. François drev vid den tiden ett litet vinhus som hans far Philippe Clicquot-Murion hade grundat 1772. 1805 dog Francois hastigt i en febersjukdom och lämnade Nicole ensam med parets lilla dotter. Då Nicole, vid 27 års ålder, ärvde sin avlidne makes vinhus beslutade hon sig snabbt för att ta över hans affärer och att ägna all sin tid åt att fortsätta driva och utveckla champagnehuset. Madame Clicquot beskrivs ofta som den första moderna affärskvinnan. Efter sin makes död tog det henne endast fyra månader att finna skickliga medhjälpare, skrapa ihop kapital och grunda huset Veuve Clicquot Ponsardin.

Fjärde flaskan: Moet & Chandon.
5 september. Firar att Åsa fått nytt jobb.

Vad kan man då lära sig om denna goda dryck… En vanlig missuppfattning är att den korta benämningen "Moët" uttalas "moee'" likt franskan, men det korrekta uttalandet är "Moëtt" med hårt T, detta för att Claude Moët var av holländsk börd.

Femte flaskan: Bollinger. 16 oktober. Firar att vi har varit förlovade i 10 år!:

Sverige är Bollingers absoluta huvudmarknad då svenskar konsumerar mest Bollinger per capita i hela världen.

bollinger-special-cuvee-by-lm

Lite kuriosa om Bollinger: I tv-serien Helt hysteriskt konsumerar de två huvudrollfigurerna Eddy Monsoon och Patsy Stone avsevärda mängder Bollinger, ofta blandat med Stolichnaya vodka till drinken "Stolly Bolly".

Bollinger ersätter, i filmen Moonraker, Dom Pérignon som James Bonds favoritchampagne. Tack vare goda relationer mellan filmproducenterna i familjen Broccoli och Christian Bizot hos Bollinger har Bollinger än idag kostnadsfri produktplacering i Bond-filmerna.

Jag kunde inte hitta något intressant om de andra champagnerna, men det betyder inte att vi tyckte mindre om dessa för det. Det är himla svårt att säga vilken som var godast, för då måste man nästan dricka dem samtidigt, och så roligt ville vi inte ha. Vi kan i alla fall konstatera att alla rann ner i strupen lika lätt.

Vi kommer nog inte heller att göra som Patsy & Edina och blanda en Stolly Bolly, dvs hälla vodka i champagnen.
Vi dricker den helt enkelt som den är.

abfab

Skål och trevlig helg!

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis igen tjejer!

Oj så mycket nytt. Ska kika mera noga på måndag då jag har mera tid!

Stor puss
Anna