februari 24, 2014

Canberra

Lill-Åsa bloggar från huvudstaden 

Flygningen gick otroligt smidigt. Vi hann knappt få in lite ost kex och vin innan det var dags att landa i Canberra. Männen jag satt bredvid hade nog gjort den här flygningen några gånger innan, för de drack sitt vin i en svepning. Som de skulle med tåget liksom. 

Jag landade strax innan 19.00 och några minuter senare var jag framme på hotellet. Jobbet betalade ju för den hotelnatten och all mat och då vore man ju korkad om man bokade in sig på något budgethotell. Så det blev Hyatt och det var skitlyxigt. Det är ju väldigt trevligt att man kan få upp maten till rummet också för när man reser själv är det ju inte riktigt lika roligt att gå ut på resturang. Jag slängde därför på mig den vita stora morgonrocken och beställde upp det billigaste på menyn. Inte med flit utan för att jag helt saknar dyr och exklusiv smak. Sedan njöt jag av en maten och en kall öl framför tvn. 

Jag sov som en prinsessa i den stora sköna sängen. Jag glömde dock dra för gardinerna så jag vaknade av mig själv 20 minuter innan klockan ringde. 

Efter en enorm frukost tog jag en taxi ut till examinationsplatsen. Som också var en kyrka. Annorlunda. Där fanns tre underbart gulliga seniorer som tog hand om allt. Jag kunde bara sätta mig i hörnet och se på alla nervösa doktorer som skrev sina prov. Eftersom jag inte "jobbade" utan bara observerade så var det helt okej att läsa under tiden. Jag läser ju så sällan, men idag har jag nästan hunnit läsa ut Gengångare som jag började med för typ 1 år sedan. Mycket spännande är den nu. 

När examinationen var slut så skulle jag ta en taxi till det betydligt mycket billigare hotellet som jag själv hade bokat. Men inte skulle jag behöva ta taxi inte. Den ena seniora damen ringe till hennes man Bill som kom och hämtade mig och skjutsande mig till hotellet. Så himla gulligt. Den andra seniora farbrorn som också var med på examinationen fick också skjuts. Vi hann prata om Jo Nesbo (de hade båda två läst alla hans böcker och älskade dem) den ens farbrorn skulle dessutom till Sverige och Norge på semester i år och var väldigt förväntansfull. Kul! Han rekommenderade sedan någon trilogi som alla hette något med Malmö i namnet. De skulle tydligen vara galet bra. 

Canberra är en väldigt ovanlig huvudstad. Det känns som en blandning av Umeå med lite inslag av Smedjebacken på en söndagseftermiddag. Det existerar ingen stress här och det är såååå lungt. Kakaduorna väsnas dock säkert mer här än i Smedjebacken...

Efter incheckning tog jag en promenad för att hitta någon affär att handla lite middag och frukost i. En trevlig liten promenad i sol och 28 grader. Naturen är lite annorlunda här och här finns till och med björkar och andra träd som ser ut som de svenska. Nu är jag sjukt dålig på träd och blommor så jag ska inte ens försöka mig på att döpa träden. 

Middagen idag blev av det enkla slaget. Knäckebröd med mjukost, avokado och tomat. Ingen direkt Hyattmiddag men mycket gott ändå. Det har liksom sin charm det med när man försöker skära en tomat med en tesked. 

Imorgon ska jag åka till svenska ambassaden och fixa nytt pass sedan flyger jag hem igen. Vi hörs då!


5 kommentarer:

Mamma sa...

Jädrars så sugen jag blev på knäckebröd. Hemma äter jag inget annat bröd! Jag förstår hur lugnt det kan vara. En bra beskrivning.
Du fick två flugor på smällen då om du kunde fixa lite privat.
Ja det där med olika boende är intressant. Jag har verkligen den här resan provat det mesta. Mer om det på en blogg senare. Nu ska jag blogga lite om Koh Tao. Vi ses på lördag! Äntligen!!
Kramar

Anonym sa...

Åh vad spännande och roligt att läsa. Du skriver så bra. Du skulle bli resereporter. Jag skrattade gott åt; skära tomat med sked. Det gäller att vara uppfinningsrik. Kram Birgitta

Marie KJ sa...

Ja, Canberra har man sett en gång och det var trevligt! Men när vi kommer tillbaks till Australien känns det som om just den staden kanske får vänta med ytterligare besök.
Läste i DN i helgen att det tyckte man skulle åka med bil från Melborne upp till Brisbane om man ville se det bästa av Australiens ständer. Ja, det finns många ställen vi har kvar att bocka av i ert land. Vad synd att det är så fasligt långt och att man bara har sex ynka semesterveckor per år!

Kramar från syster yster

holmstroms.eu sa...

Mysig reseskildring Åsa!
Låter som du haft det bra, skönt med lite miljöombyte ibland!

Ha en fin flygresa hemåt igen, välkommer till storstan.

Kram Anna

Anonym sa...

Coolt med björkar i Australien :) och jag förstår precis känslan när du liknar det med Smébacken :)
Knäckemacka innan Svenska ambassaden, du kom i rätt stämning då ;) Kreativt att använda det du har när du vill "skära" tomaten. Frågan nu är hur du lyckades dela avokadon?
Kraaaaam
Gun