februari 24, 2014

Canberra

Lill-Åsa bloggar från huvudstaden 

Flygningen gick otroligt smidigt. Vi hann knappt få in lite ost kex och vin innan det var dags att landa i Canberra. Männen jag satt bredvid hade nog gjort den här flygningen några gånger innan, för de drack sitt vin i en svepning. Som de skulle med tåget liksom. 

Jag landade strax innan 19.00 och några minuter senare var jag framme på hotellet. Jobbet betalade ju för den hotelnatten och all mat och då vore man ju korkad om man bokade in sig på något budgethotell. Så det blev Hyatt och det var skitlyxigt. Det är ju väldigt trevligt att man kan få upp maten till rummet också för när man reser själv är det ju inte riktigt lika roligt att gå ut på resturang. Jag slängde därför på mig den vita stora morgonrocken och beställde upp det billigaste på menyn. Inte med flit utan för att jag helt saknar dyr och exklusiv smak. Sedan njöt jag av en maten och en kall öl framför tvn. 

Jag sov som en prinsessa i den stora sköna sängen. Jag glömde dock dra för gardinerna så jag vaknade av mig själv 20 minuter innan klockan ringde. 

Efter en enorm frukost tog jag en taxi ut till examinationsplatsen. Som också var en kyrka. Annorlunda. Där fanns tre underbart gulliga seniorer som tog hand om allt. Jag kunde bara sätta mig i hörnet och se på alla nervösa doktorer som skrev sina prov. Eftersom jag inte "jobbade" utan bara observerade så var det helt okej att läsa under tiden. Jag läser ju så sällan, men idag har jag nästan hunnit läsa ut Gengångare som jag började med för typ 1 år sedan. Mycket spännande är den nu. 

När examinationen var slut så skulle jag ta en taxi till det betydligt mycket billigare hotellet som jag själv hade bokat. Men inte skulle jag behöva ta taxi inte. Den ena seniora damen ringe till hennes man Bill som kom och hämtade mig och skjutsande mig till hotellet. Så himla gulligt. Den andra seniora farbrorn som också var med på examinationen fick också skjuts. Vi hann prata om Jo Nesbo (de hade båda två läst alla hans böcker och älskade dem) den ens farbrorn skulle dessutom till Sverige och Norge på semester i år och var väldigt förväntansfull. Kul! Han rekommenderade sedan någon trilogi som alla hette något med Malmö i namnet. De skulle tydligen vara galet bra. 

Canberra är en väldigt ovanlig huvudstad. Det känns som en blandning av Umeå med lite inslag av Smedjebacken på en söndagseftermiddag. Det existerar ingen stress här och det är såååå lungt. Kakaduorna väsnas dock säkert mer här än i Smedjebacken...

Efter incheckning tog jag en promenad för att hitta någon affär att handla lite middag och frukost i. En trevlig liten promenad i sol och 28 grader. Naturen är lite annorlunda här och här finns till och med björkar och andra träd som ser ut som de svenska. Nu är jag sjukt dålig på träd och blommor så jag ska inte ens försöka mig på att döpa träden. 

Middagen idag blev av det enkla slaget. Knäckebröd med mjukost, avokado och tomat. Ingen direkt Hyattmiddag men mycket gott ändå. Det har liksom sin charm det med när man försöker skära en tomat med en tesked. 

Imorgon ska jag åka till svenska ambassaden och fixa nytt pass sedan flyger jag hem igen. Vi hörs då!


februari 23, 2014

Valentine, lägenhetsvisningar och tjejmys

Fredag och Valentine

Vi ville ha en liten extra knorr på fredagskvällen då det var Valentine. Vi hade bokat bord på en bra italiensk restaurang i The Spot här i Randwick.
Där serverades det trerättersmeny och allting på menyn lät gott.

Efterrätten vann faktiskt. Pistasch-och hasselnötsgelato. Smälte i munnen.

photo (12)

Proppmätta gick vi sen hemåt men stannade för en sängfösare på stället under tornet. Mycket kärlek och mys blev det på Valentine.

photo (13)

Förra lördagen

Vi lånade över Tilda för lite tjejmys. Tildas mamma kom med de här godsakerna. Vi vet inte riktigt varför men det var ju förstås väldigt uppskattat.

Vi åt tacos och Poppe var faktiskt också med och sen kollade vi på chick-flick men då gick Pontus in till sig. Så kul skulle vi inte vi inte ha det :)

photo (14)

Hela söndagen regnade det men det hade vi ingenting emot. Vi satt framför TVn hela dagen och gick och la oss med fyrkantiga ögon.

photo (15)

Vädret  i veckan har varit väldigt varierande. Regn och stormvarning ena dagen och sol och 27 den andra.

Lill-Åsas bilder från lunchen.

photo (16)photo (17)

Åsa går väldigt sällan ut på lunchen men en dag förra veckan tog hon en promenad bland blommor och blader.

20140213_131603

Åsa hade köpt ett billigt erbjudande på en indisk middag med vin i stan. Vi var tvungna att utnyttja det innan datumet gick ut.

Det spöregnade och de varnade för storm men det blev inte så mycket med det. Men Åsa blev i alla fall helt dränkt om fötterna när hon var tvungen att gå i en djup vattenpöl för att nå puben där Lill-Åsa väntade.
Saker man gör…

photo (18)

Åsa har iakttagit att det finns en kvinnlig konstnär som förgyller skåpen där all mekanik för trafikljusen finns. Istället för ett grått tråkigt skåp ser de nu ut så här.

20140218_131011 (1)20140211_170052

Fredag

Efter jobbet kände vi inte för att laga mat, speciellt som vi båda har någon skit i kroppen och Åsa har ont i halsen.

Att beställa hem pizzor från Pizza Hut kändes som en lagom ansträngning. Pontus hade inte heller något emot upplägget.

Lördag

Lill-Åsa vaknade av ett ihärdigt helikoptrande (om det nu är ett ord) strax före klockan 8.00.
Vi hade fått information i brevlådan tidigare i veckan om att de skulle lyfta stora saker till och från centrumhuset med hjälp av en helikopter. Det kändes nästan som att helikoptern cirkulerade precis ovanför oss i flera timmar.

photo (19)

Om en dryg vecka börjar Pontus jobba på McDonalds i Kingsford som inte ligger långt ifrån Randwick och precis bredvid universitetet.
Det är verkligen inte Pontus drömjobb men det är ändå ett jobb. Där får han jobba tills han hittar något annat.

20140221_183636

Han går just nu på lägenhetsvisningar och igår hittade han en studio i Bondi Junction som han verkligen gillar.
Det var bara han och en annan kille där på visningen igår så nu håller vi tummar och tår för att han får den. Han måste bara ha ett arbetsintyg först innan han kan skicka in ansökan.

image2

Stora delar av dagen igår ägnade vi åt att fylla i en massa blanketter online för vårt visum. Mycket pengar blir det då det visar sig att både Lill-Åsa och Pontus trots allt måste göra engelskatestet. Dessutom måste vi alla gå till doktorn för att få hälsointyg plus få utdrag ur det nationella Australiensiska polisregistret.
Totalt kostar kalaset 1.690 dollar, nästan 10.000 spänn.
Nu börjar vi förstå systemet här, skatten behöver inte vara så hög här då de kan leva på allt som vi stackars invandrare måste betala för att få bo här :)

Om sex dagar är Karin här! Overkligt! Hon landar på lördag morgon och vi är självklart på plats på flygplatsen för att möta henne.
Vi ska jobba större delen av tiden hon är här men vi ska trots det hinna ha en massa kvalitetstid.
Vi måste ju spara våra få semesterdagar till resan till Sverige i december.

Om en dryg timme ska Lill-Åsa ta en taxi ut mot flygplatsen för vidare färd mot Canberra.
Där ska hon jobba imorgon som eximinationsobservatör. Det innebär att hon kan sitta och läsa en bok hela dagen medan läkarna skriver prov. Dessutom får hon bo på lyxhotell med all mat inkluderad.
Lill-Åsa tycker att det känns vuxet…

Hon stannar även en extra dag i Canberra då hennes pass snart inte är giltigt längre. Svenskt pass kan man bara ordna på ambassaden i Canberra så det känns som ett smart upplägg tycker vi.

Lill-Åsa har inte så mycket att göra i Canberra så imorgon kommer det nog en mobilblogg. Om ni har tur.

februari 09, 2014

Randwick, Coogee, Tempe, Wynyard, Collaroy, The Rocks och Alexandria

Vi har haft lite varannan-vecka-väder den sista tiden. Mulet ena veckan och strålande sol den andra.
Den här bilden tog Lill-Åsa under en promenad ner till Coogee en tisdagskväll för två veckor sen. Finvädersveckan.

photo (31)

På lördag förra helgen åkte vi till IKEA i Tempe för att köpa kaviar.

Det blev även ett nytt TV-bord och en lampa. Så där som det kan bli när man åker till det där stället.

Lill-Åsa är ju en fena på att skruva möbler och att följa en instruktion som är som en tjock som en bok. Inte en enda svordom.
Vi har under vårt drygt 15 år långa förhållande insett att Åsa ska hålla sig så långt borta från dessa instruktioner som det är möjligt.

20140201_161821

Åsa gjorde dock ett litet avsteg från regeln och skruvade ihop den nya turkosa lampan. Inte helt svordomsfritt…

20140201_174322

På söndagen kände vi för att se lite mer av de norra förorterna och även passa på att träffa Oskar som delar lägenhet med några aussiesar som han jobbar med i Collaroy.

Bussen norrut går från Wynyard.

photo (30)

Vi hoppade på första bästa buss som det stod Collaroy på. Det ska man inte göra. Värsta sightseeingen men det var ju vackert så vad gör det.

Ska man till Collaroy ska man ta buss L90. Det har vi lärt oss nu.

När vi kom fram gick vi den branta backen ner mot havet.

photo (22)

Oskar hade visst bortamatch och var inte alls hemma men vi hade så trevligt ändå.

photo (29)

Det finns en jättelång strand i Collaroy.
Sålde öl gjorde de också.

photo (27)

Och jättegod fish and chips.

photo (28)

Vi gick sen in och blev tillfälliga medlemmar på en beach club. Där hade de också öl och en underbar utsikt över havet.

Här satt vi och filosoferade tills det var dags att ta bussen hem igen. Det tog ca 40 minuter att ta sig in till stan. Med L90 alltså.

20140202_135836

Onsdag

Åsa har en fd arbetskamrat från tiden på Poolia som har en barndomsvän som just nu är i Sydney och hälsar på sin pappa.
Hängde ni med?

Åsa fick ett meddelande på Facebook från den fd arbetskamraten som undrade om vi ville ta ett glas vin med hennes barndomsvän, Karin.
Klart vi ville. Kan ju vara kul att träffa någon svensk som inte är en backpacker i 20-årsåldern :)

Vi träffades först på The Arthouse.

photo (24)

Och gick sen till The Rocks där vi åt en god italiensk middag. Prat om Australien, Sverige barn och livet. Mycket trevlig kväll!

photo (26)20140205_190839

Fredag

Vi har en ny fredagstradition. Vi träffas här på muren på vår stor-altan med något gott att dricka. Vi orkar inte riktigt dra ut alla dynor när det bara är vi två och dessutom är utsikten bättre här uppifrån.
Inget dumt sätt att börja helgen på!

photo (11)

Lördag

Igår åkte vi till Alexandria för att Lill-Åsa behövde nya jobbarskor och det finns en bra outletaffär där som säljer hennes favoritskor. Hon vill nämligen inte åka till huvudstaden med gamla slitna skor.

Lill-Åsa ska nämligen åka till Canberra på söndag den 23 februari som observatör under den årliga skriftliga läkarexaminationen. Då kan man ju inte ha slitna skor.

Tillbaka till vad vi sen gjorde i Alexandria. När skorna var inhandlade gick vi till ett relativt nyöppnat ställe.

vicinity01

Det blev sen en promenad för att titta på The Grounds. Ett mycket omtalat ställe som är både restaurang, bar, cafe och även ett minizoo.

20140208_160525

Lill-Åsa tar ut lite pengar i denna charmiga bankomat.

20140208_16070720140208_16082720140208_160906photo (20)photo (21)photo (23)