oktober 27, 2012

Magbakterier och utemöbler

Tidigare i veckan

I måndags kväll började det hända saker i Åsas mage. Som knivar i magen, feber och en bussresa till jobbet skulle vara helt omöjligt då hon behövde hålla sig nära en toalett hela tiden. Det var någonting i den thailändska maten som ställde till det. Bakterier närmare bestämt. Fabror doktorn skrev ut antibiotika under tisdagen och på fredagen kunde Åsa gå till jobbet igen.

På tal om jobb, Lill-Åsa fick ju ett enveckasjobb med start på tisdagen. Den ursprungliga beskrivningen av vad jobbet skulle innebära stämde inte alls överens med verkligheten. Beskrivningen var att hon skulle ringa några få samtal men mest registrera. Sanningen var att det var ett telemarketingjobb och hon fick en lista med 1000 namn som skulle ringas. 4 sidor manus där en sida beskrev hur man skulle bete sig när folk blev otrevliga. Detta jobb skulle göras från hennes egen mobil. Men lugn i stormen, man fick $10 i mobilersättning. Det skulle troligtvis innebära att hon inte skulle få många dollar över när hon betalt mobilräkningen för den perioden.

Lill-Åsa tyckte inte alls att det här kändes bra så hon ringde till företaget och sa att hon fått en magbakterie i Thailand. Historien låg så nära till hands :) Kan de ljuga så kan hon.

När vi var i Thailand fick vi ju en bokning till på huset. De flyttar in i dag och stannar till den 7 december.
En del av dessa pengar står nu på vår stora altan. På torsdagskvällen beställde vi de utemöbler som vi spanade in för flera månader sen.

Fredag

Vid lunchtid på fredagen fick Lill-Åsa ett samtal där en trevlig kvinna undrade om vi ville ha möblerna levererade redan samma dag.
Klart vi ville!

Klockan 14.00 kom en leveranskille med dessa fyra enorma lådor.
I Australien finns det många urinvånare från Nya Zeeland, maorier. Nu ska vi ju inte generalisera men det är ett väldigt trevligt folkslag. Hårt arbetande, coola, korta och stora. Kvinnorna också. Det tycker vi om :)

Leveranskillen var en klassiskt exempel på en trevlig och hårt arbetande maorier. Den trevliga maoriern gick, sen skulle innehållet upp på ovanvåningen också…

IMG_1002

Så här såg altanen ut på förmiddagen.

IMG_1001

Såg här såg den ut innan Åsa kom hem.

IMG_1003

Åsa kom hem med en plastmatta köpt på affären precis under oss. Även den hade vi spanat in under en längre tid.

photo (1)

Åsa njuter och kollar mobilen. Det blev en sen middag igår då vi ville sitta ute och njuta så länge som möjligt.

photo

Lördag

Det gick även alldeles utmärkt att äta frukost på altanen.

IMG_1004

Det finns fortfarande väldigt mycket altan kvar trots de nya möblerna. Vettefan vad vi ska fylla den ytan med. Det får nog hamna på 2014 års budget.

IMG_1005

När vi satt där och filosoferade fick vi syn på den där metallgrunkan bredvid vattenslangen. Vi har ju en likadan i vardagsrummet och Micke har sagt att det är ett gasuttag.

IMG_1006

Nu undrar vi om vi har släpat på gasflaskor till grillen i onödan. Kan det vara så enkelt så att man bara stoppar in gasslangen i den där grunkan? Men vart är i så fall på-knappen?

IMG_1007

Våra balkongmöbler har vi fått flytta upp till altanen för tillfället. I hantverkarnas jakt på vattenläckan i vårt sovrum har de slitit upp kakelplattorna och lagt om golvet. Vår AC flyger nu i luften.

IMG_1009

Förmiddagen spenderas i Bondi Junction med diverse shopping och ärenden. Lite sushi blev det också.
Vi tyckte sen att vi var värda lite altanmys med en podcast och lite vin.

image (1)

oktober 23, 2012

Hemfärden från Koh Lanta

Lill-Åsa bloggar om hemresan från Koh Lanta

Fredagkväll

Den sista middagen på Koh Lanta för denna gång intogs på Relax Bay. På fotot ser det ju ganska folktomt ut, men det kom några till sällskap efter ett tag. Kvällen avrundades sedan på Fat Monkey med några biljardomgångar.

IMG_0973

Vi fick också se en jättevacker uggla på vägen hem som satt och kollade in oss på nära håll. Vilket coolt djur. Ingen av oss hade koll på kameran, men vi tyckte alla att den såg ut som en katt och nu när jag googlade på det så hittade jag den. Coolt nog heter den kattuggla också. Jag vet inte om det finns gott om dem på Koh Lanta, men vi hörde en uggla var och varannan kväll precis vid huset också.

428px-Strix_aluco_aluco

Lördag och hemresedag

Vi hade ingen frukost kvar så det fick bli en frulle på German Bakery. Kanske jag var lite stressad för att åka hem…

IMG_0976

Vi Åsor är lika på många sätt, men ibland så är vi faktiskt lite olika. Åsa är lite mer åt det salta hållet när det kommer till mat och godsaker.

IMG_0978

Och jag tycker om det söta. Mycket god frukost.

IMG_0979

Det började spöregna så vi fick sitta och vänta ut skuren.

IMG_0980

Det blev snart fint igen så vi kunde åka hem och packa. När vi kom hem hade vi fått en gäst. I poolen. En krabba hade ramlat i poolen och kunde inte komma upp. Hur i hel… hamnade hon där.

IMG_0982

Först försökte Åsa få upp den med håven, men den bara blev rädd och kröp in i hörnet.

Asa

Den försökte desperat klättra på det hala kaklet och jag fick lite smått ångest för den stackars lilla krabban tyckte nog inte om klorvatten. Det fick bli ett sista dopp även om det skulle innbära att få packa ner en blöt bikini.

Lill-Asa

Det slutade lyckligt och krabban har nu återförenats med sina föräldrar. Om han nu lyckades ta sig oskadd över vägen…

Happy Ending

Vi hittade ju en nytt ställe som vi tidigare aldrig hade provat, Krua Kritsana. Maten var väldigt god där så det fick bli en sista lunch där. Åsa försöker imitera en häst eller nåt.

IMG_0984

Det finns gott om örnar också. Stora och så vackra när de flyger. Den här örnen landande strax nedanför huset.

IMG_0985

En fin blomma på väg upp mot huset.

IMG_0989

De håller fortfarande på att plantera lite och det kommer nog bli jättefint när de växer till sig lite.

IMG_0990

Här säger vi hejdå till Djungelstigen. Vårt hus är det första till höger.

IMG_0991

Åsa och Pontus låser dörren för den här gången.

IMG_0993

När vi kom hem till Sydney fick vi höra att en svensk lärarinna hade avlidit i en mopedolycka på fredagsnatten på Koh Lanta. Det hängde lite över oss hela dagen. Hon jobbade på samma skola som Pontus gick på, men vi vet inte om hon jobbade där då när Poppe gick där. Så fruktansvärt hemskt.

Som vi bloggade om tidigare kom vi ju hem till total kaos. Inte en möbel stod där den skulle stå.

IMG_0997

Vi slapp i alla fall skruva ihop sängarna igen. Det var vi tacksamma över.

IMG_0998IMG_1000

Vi lyckades hålla oss vakna till 21.30 du vi alla tre stupade i säng.

Måndag

Jetlag är underbart. Det kändes som att klockan var mitt i natten när klockhelvetet ringde. Åsa gick iväg till jobbet och jag satte igång med lite fortsatt röjande och tvättande. Skönt med en hemmafru såna gånger. Pontus hade tagit semester på måndagen också, men han måste ju ändå ställa klockan på 12.00 för han kan sova hur länge som helst. Han är en sjusovare. Jag gick och handlade och hade mig, men när klockan var 15.30 hade jag fortfarande inte sett honom. Han sov fortfarande. 18 timmar på raken. Nytt rekord.

Tisdag

Idag har Åsa jobbat hemifrån då hon skulle på återbesök till tuttdoktorn. Vi hade också en inspektion på lägenheten så det kändes bra att kunna visa vad som fortfarande inte blivit gjort. Allt skulle ju vara klart när vi kom hem från Thailand, men den meningen har vi hört sedan i mars. Det gick bra med både inspektionen och hos tuttdoktorn, tack och lov. Doktorn ville att Åsa ska komma en gång om året för säkerhetsskull och det kan ju vara bra.

Jag fick just ett samtal från uthyrningsföretaget som jag jobbar för och nu ska jag jobba hemifrån i en vecka ungefär. Ringa lite samtal och registrera lite. Det blir nog bra det.

oktober 21, 2012

Hem till kaos

Nu är vi hemma!

Vi hade hört från vår agent under resan att de kanske skulle byta ut alla mattorna i vår lägenhet. Det är i för sig positivt då de tidigare sagt att de bara skulle byta ut mattorna där vi haft läckor.

Den känslan försvann snabbt när vi öppnade ytterdörren...
Mattorna är bytta men de var täckta av skräp och mattrester. Dessutom stod alla våra möbler i fel rum. Huller om buller.

Inte vad vi kände för efter en nio timmars flygresa med lite sömn.
Efter några timmars hårt arbete är vi klara och ska nu njuta av det som är kvar av söndagen.

Vi bloggar senare i veckan så att ni får läsa det sista från resan.

oktober 19, 2012

Lunch i Grekland

Torsdag kväll

Vi har länge spanat in ett ställe som ligger på höger sida mittemellan Klong Dao och Long Beach.

Det heter Krua Kritsana och när vi tidigare på kvällen kollade upp det på TripAdvisor blev vi ännu mer sugna på att prova det.

IMG_0937

Vi blev inte besvikna. Pontus säger att det var öns godaste Paneng. Stark som satan men bara för att han sa att han ville ha det så.

Ser så from man blir när man får lite god thaimat i magen.

IMG_0936

Vi var ju tvungna och åka och kolla om Country Bar hade öppnat. Vi har följt deras upprustningsarbete från stranden under våra powerwalks.

De hade öppet!! Extra bonus var också att de kände igen oss fast det var så längesen. De tyckte att Pontus hade vuxit.

IMG_0940

De sa ingenting om att vi två har vuxit. Det är vi tacksamma för.

IMG_0942

Pontus hade köpt nya pois dagen till ära och han fick lära sig nya tricks av grabbarna.

IMG_0947

Fredag

Vi har ju ett hus att sköta så vi kan ju inte förlusta oss på stranden hela dagarna. Vi åkte till Saladan och banken. Igen. Det visade sig att hon inte kunnat lägga till de nya betalningsmottagarna trots och hon hade försökt att ringa oss flera gånger per dag för att berätta det. Gulligt av henne men det betyder också att hon inte förstått något av vår konversation. Att vi inte hade en thaimobil var ju liksom hela problemet. Har man ett konto i en thailändsk bank måste man ha ett thailändskt mobilnummer. Så är det bara. Våra iPhones är toklåsta till Telstra i Australien så vi kan inte stoppa in några thai-simkort i dem. Idag har vi löst problemet. Vi fick idag helt enkelt köpa en begagnad mobiltelefon. Simsalabim så var alla problem lösta så fort banktjejen lagt till vårt nya nummer.

Det var någon form av religiös festival i Saladan idag. På kinesiska. De ser ju söta ut men de hade smällare som höll på att skrämma skiten ur oss.

IMG_0950

Sen köpte vi den dyraste torkställningen vi någonin har köpt. Vi har ju som vi skrivit om förut, försökt hitta en i plast men där vi gick vi bet.

Det fick bli den här saken i stål. Den kommer nog säkert rosta då den ju så täckas av blöta saker. Nu funderar vi på att flytta hit på heltid och sälja torkställningar i plast.

Vi köpte även 6 strandhanddukar så slipper våra gäster packa ner sådana otympliga saker när de ska hit.

IMG_0970

När det pysslet var avklarat åkte vi till Grekland.

I Klong Khong finns det numera en grekisk taverna. Helt fantastiskt mysigt och det kändes faktiskt som att komma till Grekland. Vi har ju lite långt dit nuförtiden.

Stället ägs av ett grekiskt par, Maria och hennes man.

IMG_0955

Det blev en hel del prat om Grekland och när vi lyfte våra ouzoglas och sa Yamas, smälte mannen :)

Vi satt och åt, drack och njöt av att få höra grekisk musik och av att vara så där klibbigt svettig i armvecken som man ju är både i Thailand och i Grekland.

IMG_0957

Som sagt, maten var gudomlig. Maria berättade förresten att 90% av hennes gäster är svenskar.

IMG_0958

Thomas som byggt Lanta Loft och Secret Garden har ett nytt byggprojekt på gång i Klong Khong nästan framme vid Klong Nin. Det heter Coconut Bay och ser ut att bli hur fint som helst. Vi började planera vart soffan skulle stå så då förstod vi att det var dags att slänga oss på mopparna och åka därifrån. Ett hus får räcka.

IMG_0960

Vi drog söderut mot grottan.

IMG_0961

Det är faktiskt coolt att det finns vägar på den här ön som vi aldrig har åkt på.

Här har de gummiplantage.

IMG_0963

Fina växter.

IMG_0965

Det här måste väl vara vårt Lanta. Vi ska åka dit ikväll och trycka dit en kludd ovanför första bokstaven.

IMG_0966

De odlar något där på berget. Vi undrar vad. Kanske ris.

IMG_0967

Maria och hennes man kom med en tom flaska ouzo som han tyckte att vi skulle ha med oss som souvenir. Vi hade en bättre idé. Vi köpte med oss en liten flaska. Med innehåll. Nu blir det ouzo vid poolen vår sista kväll för den här gången. Eller SangSom, vi får se.

IMG_0969

Fördelen med att köpa en begagnad telefon är att vi fick med en hel massa thailåtar på mobilen. Vi sitter och lyssnar på dem nu när vi bloggar. Så mysigt.

IMG_0971

Det här blir vår sista blogg från Koh Lanta för den här gången men om ni tittar in på söndag eller måndag så kan ni läsa om sista dagen och hemfärden till Sydney.

oktober 18, 2012

Phi Phi

Onsdag kväll

Pontus fick välja middagsställe igår och valde då den feta apan.
Killen som står i baren är så väldigt sympatisk och man känner sig alltid välkommen.

Att de dessutom har ett biljardbord gör ju inte saken sämre. Åsa börjar bli skaplig nu efter lite coachning av sonen.

IMG_0898

Torsdag

Den första gången vi åkte på en båtuflykt 2010, hann vi inte ens sätta på frukostäggen då de kom så mycket för tidigt och hämtade upp oss.

Andra gången hann vi nog koka dem men dock inte äta dem.

Imorse hade vi bestämt oss för att vi skulle få i oss ägghelvetet. Med nästan lite panik i blicken slängde vi i oss frukosten och vi hann nästan… Ett halvt ägg hann vi få ner innan de kom en kvart för tidigt. Charmigt.

Vi hämtade upp ett annat par innan vi åkte ner på stranden för att vänta på båten som skulle ta oss till Phi Phi.

Vi kunde inte ta ögonen ifrån den här lilla skruttan som sprang omkring på stranden med sin storebror. Vi tror att de thailändska skolorna har lov just nu då de flesta barn i skolåldern ligger i havet på dagarna.

IMG_0902

Sen kom båten. Vi hoppade på tillsammans med en himla massa nationaliteterna. Det var folk från Mexico, USA, Kanada, Portugal, Italien, Spanien, Tyskland, England, Tjeckien och Thailand. Vi var de enda svenskarna. Det blir ju lite roligare då eftersom man har ett eget språk och kan prata om alla utan att någon förstår. Förhoppningsvis.

IMG_0904

45 minuter senare närmade vi oss Phi Phi.

IMG_0909

Vår guide var en thaiversion av Eddie Murphy.

IMG_0911

Vi fick gå iland på Maya Beach där ju filmen The Beach spelades in. När vi närmade oss stranden sa Eddie, look ants! Han syftade på alla människor som kryllade på stranden.

Nu ser man inte riktigt det på det här fotot men det var väldigt mycket folk på stranden. Inte riktigt vår grej men kul att ha varit där.

IMG_0915

Vi lämnade fort stranden och gick en liten promenad inåt ön.

Där stötte vi på en krabba i ett träd.

IMG_0913

Vi hade också tänkt ställa upp oss i den här formationen men vi hittade inga som ville stå längst ner.

IMG_0918

Sen snorklade vi. Fiskarna simmade runt oss helt oblyga. Det känns nästan som att de är lite nyfikna på en.

Nästa stopp var sen Bamboo Island där det var dags för lunch. Kändes skönt att allt var sig likt. Massaman curry och iskall Cola.

IMG_0921

Stoppet efter det var Phi Phi Don som är huvudön. Det är där alla turister håller till.

IMG_0925

Alla som vi känner som har åkt dit har blivit besvikna då de varit där innan det hunnit bli så exploaterat.
Nu var vi bara där en timme och gick runt men vi blev ändå positivt överraskade. Visst är det trångt och mycket folk men det känns fortfarande thailändskt.

Vi tror att vi har en ganska bra jämförelse. Vi ser Phi Phi som Thailands Mykonos. Koh Lanta är i så fall Naxos eller någon annan ö som är mer äkta.

En annan sak som är annorlunda här är att man inte kan köra moped på Phi Phi utan alla tar sig runt på cyklar eller till fots. Det var liksom bara sandvägar vilket ju också är charmigt.

Men vi skulle nog kunna tänka oss ett par dagar här nästa gång vi är på en thaimout på Koh Lanta…

IMG_0928

Tänk om det här skulle funka. Vilken storsäljare!

IMG_0930

Sedan gick vi tillbaka mot båten för att åka hem till lugna och sköna Koh Lanta.