maj 30, 2012

Maccas, uttalas Mäckers. Typ

Vi vet faktiskt inte riktigt vad vi ska börja skriva om i den här bloggen. Det händer lite saker i vår familj just nu. Som vanligt.

Vi börjar med Pontus.
Han trivdes jättebra i skolan i år 10. Det här året har dock faktiskt varit lite av en mardröm för honom. Och oss. Hua. Det blev väldigt tydligt en bit in på första terminen att lärare och skolledning inte var beredda att investera och hjälpa honom på det sättet han behöver. De höll med om vad som behövde göras men ingenting hände och Pontus fick utså mycket dumheter från oförstående lärare. Åsa har haft telefonkontakt med skolan flera gånger i veckan och de grå hårstråna har nog inte blivit färre.
Vad är det för mening med att gå kvar om man inte får den hjälp man behöver för att klara av studierna och på kuppen få självförtroendet sänkt i botten?
Tack och lov finns det faktiskt jobb att få för ungdomar i Australien. Pontus har därför sökt ca 30 jobb och i början fick han självklart sin ömma moders hjälp men under resans gång har han blivit mer självständig. Halleluja!
Efter att han pratat med SYO-konsulenten på skolan fick han en intervju med en chef på McDonalds. Eller Maccas som det heter här. Detta ledde sen till en intervju på McDonalds i Waterloo. Det jobbet fick han!!! Extra roligt då han skött allting själv med detta jobb. Förutom det har han fixat konto i banken på egen hand. Vi talade bara om vilken bank han kunde gå till.
Han har ikväll jobbat sina första timmar och han ringde just och var väldigt positiv.
Vi håller tummar och tår att han ska fortsätta att trivas.
Den långsiktiga planen är nog att han ska börja som lärling inom något område men det blir först aktuellt när vi får permanent uppehållstillstånd om ca ett år. I väntan på det hoppas vi att han trivs för annars får han återvända till skolan.

I kapitlet "Lill-Åsas värld" gick det också fantastiskt bra idag. Här klev hon in genom porten i morse.

photo (5)

Hon var tidig som vanligt. Då gör det ju ingenting att Botanical Gardens ligger mitt över gatan.

photo (6)

Där spenderade hon de första minuterna av dagen. Ingen dålig start alls.

photo (7)

photo (3)

En jobbig sak hände faktiskt Lill-Åsa idag. Det fanns ett litet sug efter McDonalds på lunchen och det gör det ju inte saken sämre att hon jobbar typ vid Circular Quay, där Harbour Bridge och Opera Huset ligger. Hon köpte därför med sig ett Big Mac & Co och satte sig på en bänk och blickade ut över havet. Sedan hände det. Efter att hon ätit halva hamburgaren kom en fiskmåsdjävul och greppade tag i hela hamburgaren precis när hon skulle ta en stor tugga. Smock sa det så låg allt på marken och på 1 sekund var en miljon djävulsmåsar där. De skulle inte få nöjet att ta över måltiden så en mindre fajt uppstod och en hel del svenska svordomar yttrades. IQ-badbollarna till fiskmåsarna fattade ju inte ett jota.

photo (4)

Jobbet var jättelätt, väldigt trevliga arbetskamrater, inget ansvar och ändå precis lagom arbetsbörda. Hon är väldigt nöjd med att få jobba här till i slutet av juni.

Birgitta, du undrade vad vi ska göra under vår semester första vecka i juli. Pontus åker ju till Sverige den 30 juni för att hälsa på sin pappa med familj i två veckor.
Den 1 juli åker vi två norrut på en liten kärlekssemester till Nelson Bay för en veckas ledighet.

Kartbild

Så här ska vi bo i en vecka. Och fler foton från det här stället får ni självklart se på bloggen i början av juli.

img_16347_a50e199e2bbcf55dbe477da1371ddcd8_max800x600

maj 29, 2012

Ingen hemmafru i juni

Måndag

Igår blev det skåprensning i köket. Varför spar man på sig en miljon tomma glassbuttar? Inte förrän nu inser jag att Åsa och jag måste äta väldigt mycket glass. Vi kan inte ens skylla på Poppe då hans lactosmage inte tycker om glass. Speciellt en glass har vi fått pippi på just nu. De innehåller bara 3% fett och smakar som gräddglass.

nestle_peters_light_creamy_ice_cream_004dae5c

Jag var ju på en intervju för någon vecka sedan på ett rekryteringsbolag. Igår ringde de och erbjöd mig jobb i en månad. Helt perfekt då jag vill ha en semestervecka första veckan i juli. Imorgon onsdag jobbar jag min första dag på The Royal Australasian College of Physicians som administratör. Tror att de har hand om doktorsutbildningar typ. Jag ska försöka klara av en läkarutbildning på fyra veckor för det finns nog mycket jobb för doktorer här i Randwick ;). Jag tror att jag gillar det här upplägget med temporära jobb. Eftersom man bara har 4 veckors semester och det inte alls är säkert att man får ta ut dem när man vill så känns det här upplägget förbaskat bra. Om man dessutom anmäler sig hos något till rekryteringsbolag får man ännu mer jobb. Jag gillar också idén på att om man inte trivs så är inte det hela världen för vem som helst kan ju bita ihop i några veckor. Jag har ingen direkt aning om vad jag ska göra på jobbet men det lär jag väl märka imorgon. Jobbet ligger mitt i stan och jag har en direktbuss som går från Randwick och första stoppet efter att jag klivit på, kliver jag av. Det borde ta max en kvart i morgontrafiken tror jag. Smutt!

Tisdag

Eftersom mina hemmafrudagar försvann i juni var det lika bra att åka till IKEA för att fylla upp kaviarförrådet. Det blev en väldigt åtgång på den. Sillen åt vi ju också upp i helgen och midsommar närmar sig ju :). När jag satt på bussen ringde de från en annan rekryteringsbolag. Då jag har jobb till den 29 juni bad hon om att få återkomma då. Där har jag nog kankse mitt andra rekryteringsbolag.

Nu ska jag toknjuta av min lediga dag. Himla skönt att starta med en kort vecka.

maj 27, 2012

En het natt

Lördag

Här är ännu ett foto från vår mysiga sillunch igår.

IMG_6697

Efter lunchen tog vi en sväng till Bondi Junction och ett besök på Kmart. Det börjar bli kallt och vi behövde köpa lite värmande saker. Det blev en flaska whiskey, närå. Inte värmande så utan en liten värmefläkt, värmefilt och tofflor till Åsa.

Vi åkte sen hem och fortsatte vårt svenska mattema och åt frysta (fast de var tinade när vi åt dem) räkor från IKEA till middag. Fy satan vad gott det var. Räkorna här är jättegoda och stora men ibland är det trots allt godast med det man är uppvuxen med.
Pontus tillbringade kvällen i stan med sin tyske vän Felix och åt middag på McDonalds eller Maccas som det kallas här. 

Det blev en het natt för Lill-Åsa. Innan vi gick och la oss hade vi bäddat med den nya värmefilten under lakanet. Vi slog på den på det varmaste läget och kröp sen ner. Fantastiskt skönt! Så skönt att Lill-Åsa somnade duns. Klockan 2.30 när Åsa vaknade för ett litet toalettbesök låg Lill-Åsa PÅ täcket som trots sitt komasovande nog förstått att det var så hon kunde undvika att bli helstekt. Som en god fru stängde Åsa av värmen då bränd fru luktar illa.

IMG_6715

Söndag

Det här landet är ju fantastiskt på alla sätt och vis men att bygga isolerade hus är inget de ägnar sig åt. Imorse var det 13.3 grader ute…

IMG_6699

… och 15.8 grader inomhus. Då är det väldigt skönt med en värmefläkt som trots sin ringa storlek gjorde underverk i vårt vardagsrum. Snabbt gick det också.

IMG_6700

Idag blåste det lite mindre så idag kunde vi få vår picnic. Vi hittade en mysig genväg ner till Coogee.

IMG_6701

Nästa fredag är det den första vinterdagen och vad passar då inte bättre än en riktigt stor julstjärna.

IMG_6704

Framme i Coogee.

IMG_6708

Vi gick förbi och köpte ett par kalla öl och bredde sen ut vår filt. Vi hade med oss egengjorda mexikanska wraps.

IMG_6709

Vi satt och tittade på folket som passerade på strandpromenaden.
Vår favoritsysselsättning.

IMG_6710

Lill-Åsa ville också vara med på bild.

IMG_6711

Vi såg några tappra badare.

IMG_6712IMG_6713

Vi tog bussen hem och nu ska vi suga ut det gottaste av det som är kvar av helgen medan Pontus är med Novellia och ser Men in Black 3.

maj 26, 2012

Restaurang Havsglimten

Vi konstaterade under vår powerwalk imorse att det blåste alldeles för mycket för att sitta ute och äta lunch.
I alla fall om man inte vill jaga sillen.

Lill-Åsa är ganska bra på att tänka utanför boxen som det så ju fint heter.
Hon ordnade därför vår egen restaurang mellan uteplatserna på övervåningen.
Vi bejakade vårt svenska ursprung och åt sillunch medan vi lyssnade på Evert Taube.
Som söt avslutning blir det nu en chokladboll liknande en Delicato.

maj 25, 2012

Hårinpackning

Jag tog ett par dagars bloggledigt. Inte mycket har hänt. Bara myst här hemma, plockat, sorterat, rensat och sökt lite jobb. Nu börjar det bli lite knepigt att hitta jobb då jag har sökt det mesta som jag skulle kunna tänka mig. Jag har sökt en del som jag inte kan tänka mig också. Igår sökte jag ett brevbärar jobb. Skulle inte det vara hur mysigt som helst. Inte i Sverige kanske med drivis och kallt, men här lär man ju inte frysa ihjäl på vintrarna.

Jobbargubbarna springer också här i lägenheten varannan dag typ. Idag gjorde de ett stort hål igenom sovrumsväggen rakt ut till ballisen. Det blev jätteluftigt, men kanske lite väl dragit till kvällen. Som tur var kom han tillbaka nu på eftermiddagen och spikade för en spånskiva. Tydligen läcker det nu inte från väggen utan att det är dörrarna som läcker. Jag känner mig skeptisk då de stått förut och sprutat vatten på dörrarna utan att det läckt. Lite tråkigt är det att de skitar ner så förbannat. Jag som städade igår…

Idag åkte jag för lite shopping till IKEA. Mycket roligt. Vädret var grått och tråkigt i morse när jag åkte iväg. Här stod jag och väntade på bussen som tar mig precis utanför IKEA. Mycket smidigt.

IMG_6679

Framme.

IMG_6680

Jag skulle mest ha smågrejer, men ni vet hur det blir när man kommer till IKEA. Jag skulle dessutom handla till Åsas jobb då de saknar tallrikar att äta på och vinglas att dricka vin ur.

IKEA i Tempe ligger precis vid flygplatsen. Det är nästan så man kan nudda flygplanen när de lyfter.

IMG_6682

I den blå påsen är det alla saker till Åsas jobb (skittung), och den röda var ljus och servetter till oss och i den gröna fina är det svenska delikatesser.

IMG_6684

Poppe njöt av chokladbollarna och sa att han skulle äta massor av sådan när han åker till Sverige. Jag provade på IKEAs kaviar och den var lika god som vanlig kaviar.

IMG_6686

Efter en ägg och kaviarmackslunch satte jag tänderna i vårt badrum. Jag är helt fel person för det jobbet då Åsa äger 99.9% av alla saker där. Jag köpte lite smålådor för att få lite mer ordning och reda. Jag kan efter den utrensning sluta söka jobb och börja sälja hårinpackning istället. Hur mycket hårinpackning kan man ha???

Jag köpte värsta stora ljuset.

IMG_6689

Förutom lådor köpte jag också den här grunkan. Den är nu full med hårinpackning och andra saker. Smidigt att ha på baksidan dörren så man ser det ju oftast inte.

IMG_6694

När jag sedan tog min dramaten (Poppe vägrar gå med den och säger att det bara är gamla kärringar som har såna) sken solen så där vackert att man nästan blir religiös. Där gick jag och njöt av att vara 40 år och fullständigt skita i om man ser ut som en kärring eller inte.

IMG_6687

Trevlig helg på er!

maj 22, 2012

Double Bay

Igår kväll fick jag mail från någon Sue. Hon kommer tydligen ringa mig inom 48 timmar angående ett jobb som receptionist på en läkarmottagning här i Randwick. Hur skönt skulle inte det vara att jobba precis runt hörnet…Så det jobbet hoppas vi på nu gott folk.

Helgen som var…

Naturligtvis får man äta onyttigheter på helgen. De här ostbågarna kan man köpa på IGA affärer och de är mycket goda. Ful påse bara.

IMG_6660

Fredagskvällen blev pinsamt tidig. Jag somnade redan runt 21.00 och min fru höll sig vaken ända till 22.00. Vet inte varför vi var så himla trötta. Det var nog ostbågarnas fel. Vi vaknade pigga och fräscha redan klockan 07.10 för då är man ju redan färdigsoven liksom. Jag slängde ihop ett par kycklingwraps och packade ner dryck och sedan drog vi mot Bondi Junction. Nu när vi lever på en inkomst kan man ju inte hålla på att springa på publuncher, manikyrer, pedikyrer och massage liksom.

Här lämnar vi Bondi Junction och går i riktning mot Double Bay.

IMG_6661

Mycket fint att titta på efter vägen.

IMG_6662

Det är ett konstigt land vi lever i. Ofta är det som så att man kan titta till höger så kan det se ut som höst…

IMG_6663IMG_6664

…sedan ser det ut som sommar åt andra hållet.

IMG_6665IMG_6666

Det ser aldrig ut som vinter åt något håll dock.

IMG_6668

Framme i Double Bay.

IMG_6671

Double Bay är ett lite fint område. Mycket lite finare butiker och folk som klär sig lite rikt.

IMG_6673

IMG_6674

De här tjejerna spelade innebandy med lite konstigare klubbor och utomhus. Tror att det kallas Field hockey.

IMG_6677

Efter vår rundvandring satte vi oss ner på vår picknic-filt och njöt av våra kycklingwraps, kall öl och en magisk utsikt. Faktisk mysigare än vilken publunch som helst. Man måste bara planera lite mer.

IMG_6678

Efter att ha suttit på stranden i nästan två timmar och bara pratat och filosoferat åkte vi hem och bytte om och gick på bio. Bio i Randwick är inte  speciellt dyrt (90SEK) och det är en jättemysig biograf. Den här gången blev det "The Best Exotic Marigold Hotel" och den får tre stjärnor av mig. Mysig och varm liksom.

Efter filmen gick vi hem och gjorde egna pizzor och njöt av lördagskvällen.

Söndagen blev den första dagen sedan vi kom till Australien som vi inte gick ut överhuvudtaget. Det duggade liksom hela dagen och då tyckte vi det passade fint med att bara såsa runt i fulkläder här hemma. Inte att underskatta det heller. Dessutom är det gratis.

maj 21, 2012

Australiensiska öl-favoriter

Måndag

Meningen var att jag skulle blogga om helgen idag, men min fru har åkt iväg med kameran till jobbet så det får bli imorgon istället.

Idag hade jag en telefonintervju med resebyrån. Jag känner mig lite tveksam till det jobbet. Lönen var jättedålig och det skulle innebära helgjobb. Jag kan absolut tänka mig jobba någon enstaka helg men jag vet inte hur pass ofta det här skulle innebära. Rätt så ofta är jag orolig för. Min årslön på mitt första jobb, här i Australien var 54.000 och på mitt andra jobb här i Australien halkade lönen ner betydligt, men den skulle då stiga efter ett halvår. På resebyrån skulle jag få 30.000 plus provision så om man var duktig kunde man komma upp i 45.000. Lönen är faktiskt inte viktig om man tok-trivs, men jag känner också att jag nu skulle behöva lära mig mitt tredje nya jobb på 1 år. Jag skulle mest av allt vilja ha ett jobb och skala potatis eller något. De skulle höra av sig igen inom 72 timmar så jag har ju lite betänketid.

Jag har sedan som hemmafru veckohandlat och rensat ur garderoben under trappen och gått en underbar morgonpromenad i parken. Är det konstigt att man blir kräsen på jobb när det är så trevligt att vara hemmafru…

Då jag inte har några bilder får ni se några utav mina australiensiska favoritöler. Australien ligger på åttonde plats över ölkonsumtion per invånare. Etta på den listan ligger Tjeckien och Sverige ligger på en blygsam 35 plats. Finnarna kommer dock ganska högt upp på 10 placering.

Nummer 1 på min öllistan är…

Carlton Draught | Type: Lager | ALC/VOL: 4.6%

Carlton Draught is a traditional, full-strength lager that is crisp on the mid-palate with a good malt character and smooth full-bodied flavour. Clean hop bitterness gives the brew a slightly dry finish. Synonymous with the origins of the brewery itself, Carlton Draught is renowned for tasting as fresh as it did the day it was brewed. And it’s that kind of consistency in taste that’s been important to Australians for generations.

Food Match: Steak, Prawns, Hot Chilli dishes, Vietnamese

large_4620_Carlton Draft stubbie

Nummer 2 nedan är nog nästan lika god som ettan.

Victoria Pale Ale | Type: Pale Lager | ALC/VOL: 4.4% 

A new refreshing beer from our master brewers. Why a pale lager? Well, until now the choice has been either big flavour that weighs you down or worse, sitting on a flavourless excuse for a beer that just left a bad taste in the mouth. The Pale Lager style has been expertly brewed to offer the best of both world's - 'clean full flavoured refreshment' from your first one to your last. And that makes 'Vic Pale' the first true beer of the session.

Victoria Pale Ale

Nummer 3 är en ny favorit för Åsa och den är inte tokig alls. Vet dock inte om den verkligen är min nummer 3 för det finns ju så många öl.

Pure Blonde  | Type: Lager | ALC/VOL: 4.6%

Pure Blonde is a light, crisp, aromatic lager that delivers a superior taste. It has been specially brewed longer to produce a beer that is low in carbohydrates.

Food Match: Smoked salmon, Thai fish cakes, Seafood, Wood-fired pizzas.

pure-blonde-wide

Ser nu att man tydligen dricker mest mellanöl i Australien. Så fint.

maj 18, 2012

Ananasguava

Fredag

I dag har jag fram tills nu i stort sett haft en datorfri dag. Mycket skönt.

Solen fortsätter att skina. Det är nog meningen att jag inte ska jobba för satan i gatan vilket vackert väder vi haft i två veckor nu.

Dagen började med en PW (Powerwalk) i CP (Centennial Park). En PW i CP är en fantastiskt start på dagen. Här på bilden har jag inte riktigt nått fram till parken än men nästan.

photo (1)

När jag gick och njöt av livet så ringde någon som jag inte kommer ihåg namnet på och ställde lite frågor angående ett jobb. Det här jobbet var som coordinator på en resebyrå. Ett amerikansk bolag som arrangerar gruppresor för de över 50+. Lät hur roligt som helst men han skulle höra av sig igen och det har han inte gjort ännu så vi får väl se. Ingen dålig start på dagen i alla fall.

photo CP

När jag kom hem var Poppe fortfarande hemma för lärarna hade lärarstrejk på morgonen. Ingenting som Poppe hängde läpp över direkt.

Vilken otrolig lyx det är att kunna vara hemma och tvätta, handla, stryka och pyssla så man kan bara göra ingenting under helgen. Att få börja helgen med en tom tvättkorg är toppen. Jag skulle gärna ta ett jobb på 25% men få betalt 100%. Jag måste nog ställa högre krav nästa gång någon ringer angående ett jobb…

Idag slösade jag pengar, vilket man ju inte ska göra när man lever på en inkomst. Men ibland måste man få kosta på sig. Jag köpte den här lilla frukten, som heter Feijoa (eller Pineapple Guava). Den är stor som en kiwi ungefär och den kostade i svenska kronor 17.62. Shit Påmmfritt.

IMG_6659

Den luktar jättegott så den ska få sätta en extra liten guldkant på vår frukost i morgon bitti. Men sedan ska jag inte köpa den dyra frukten något mer.

Ha en trevlig fortsättning på er långhelg i Sverige och trevlig vanlig helg på er vart i världen ni än är.

maj 17, 2012

Sorgligt

Torsdag

Morgonen började mycket jobbigt för Åsa. När hon satte sig på bussen för att kolla sin Facebook fick hon se en status som var så sorglig att hon i stort sett grät hela vägen till jobbet. Och på jobbet, till och från hela dagen. Det blev inte enklare av att läsa någon av de 109 svar som hon fick heller tydligen. Susanne som är en före detta jobbarkompis till Åsa och hon skrev så här:

"Kära vänner,
Jag har tyvärr förlorat kampen mot sjukdomen då varken cellgifter eller strålbehandling har haft någon effekt. Det finns ingen ytterligare behandling att göra. Har idag flyttat till hospice där jag blir väl omhändertagen den korta stund som är kvar.
Tusen och åter tusen tack för allt stöd och kärlek från er alla. Glöm inte att ta vara på livet som är så underbart."

Shit, jag kan inte ens skriva bloggen utan att storgråta. Susanne är lika gammal som min storasyster Gun och det är ju ingen ålder. Så fruktansvärt orättvist.

Det blir svårt att vända på en sådan här blogg och skriva om skitsaker, men jag gör mitt bästa.

Jag har en fånig förkärlek för zip-lock-påsar. Speciellt fina är de med barnsliga figurer på. Dessa påsar är perfekt för att ta med sig en frukostmacka eller en picknic-macka i. Mr Strong har även en fetaost i sig.

IMG_6653

Nu har vi inget hål kvar i taket, men vi hoppas på att kunna få det målat och att garderoben sätts upp på något så det inte flyger fritt i luften som nu.

IMG_6654

Här i vårt gästrum sitter jag och bloggar rödgråten just nu.

IMG_6656

Och här i köket/vardagsrummet åt vi vår Lill-Lördagsmiddag igår. Nu tror jag att vi har visat hela lägenheten på bloggen, men för er som inte varit här är det nog svårt att se hur den sitter ihop i alla fall.

IMG_6658

Njut av er ledighet alla I Sverige. Här i Australien firar vi tydligen inte att Jesus åkte upp till himlen, men vi firar ju andra saker. I april fyller drottningen Elizabeth år och det firar vi andra måndagen i juni av någon konstig anledning. Inte mig emot. Jag älskar att fira saker!