april 30, 2011

Fika med Sandahls

Åsa bloggar om arbetsveckan som gått

Veckan har ju varit kort med bara tre arbetsdagar (något som gärna kunde införas som standard…) Det finns verkligen gott om skittrevliga människor på det där bygget. Enkla och okomplicerade killar och tjejer som har valt att jobba med rekrytering för att de gillar människor.
Igår var det Petes sista dag och han bjöd in till en lunch där han samlade de som han jobbat närmast med. Vi gick till ett marockanskt ställe i Darling Harbour. Där kunde man äta en schysst stek för 10 AUD. (65 SEK). Till det dracks det vin eller öl. Väldigt trevlig lunch och jag känner mig nästan helt bekväm med språket nu vilket känns fantastiskt.
Efter arbetsdagens slut gick vi ner till en bar utanför kontoret för en drink innan vi gick på helg.

Nu bloggar vi båda om helgen

Vi blev pizzasugna och på Coles kan man köpa färdiga pizzabottnar på brödavdelningen som man sen bara slänger valfria godsaker på. Vi valde att lägga på köttfärssås, lök, tomat och ruccola.
Så förbannat gott och till det åt vi Lill-Åsa egengjorda pizzasallad.

IMG_3992

Normalt sett har man ju självklart inte TVn på under middagen men igår gjorde vi ett undantag. Det var ju kungligt bröllop ju.
 IMG_3993

De fick varandra och det blev en väldigt tidig kväll då vi båda var komatrötta efter veckan.

Lördag

Skönt att vakna utsövd.
Det blev en sväng till gymmet och Lill-Åsa provade löparbandet för första gången. Hon började med en långpromenad men bestämde sig sen för att springa de sista minuterna. Smygstart. Åsa som sprang i 25 minuter trodde att eftersvettandet aldrig skulle ta slut.

Det närmaste och bästa shoppingcentrumet är där Anna och Micke bor, Bondi Junction.
Det fick bli en promenad dit genom Centennial. En liten repris för Lill-Åsa alltså. Om man fingår tar det ganska exakt en timme att gå dit.
Det blev riktigt fint väder på vägen. I alla fall om man blickade mot BJ.


IMG_3998

Om man däremot tittade mot vårt håll såg det mindre fint ut.
 IMG_3999

Bara svarta och vita fåglar i det här trädet.
 IMG_4000

Här är vi ute ur Centennial och nästan framme.
 IMG_4001

Åsa utanför Holmisarnas förra port på Spring Street. Eller springan som vi kallar det för :)
 IMG_4002

Westfield är ett enormt köpcentrum och vi hittar inte alls där även om vi har varit där många gånger. Vi skulle behöva en app med alla affärer och en karta som man kunde lokalisera sig med.

I djuraffären kan man inte titta sig trött på de söta valparna. 
 IMG_4003

Söt skylt på rutan var det också.

 IMG_4005

I morse fick vi ett sms från Eva och hon undrade om vi kunde ses över en fika. Klart vi kunde. Hon, hennes man Johan och sonen Adam och vi sammanstrålade därför i BJ och socialiserade över en varsin kaffe (eller juice i Adams fall). De har bott i Sydney i många år och är numera även australiensiska medborgare. Vi pratade en hel del om high schools då Adam just har börjat och vi försöker bilda oss en uppfattning om olika skolar inför att Pontus kommer hit.
 IMG_4006

Vi kramades hejdå och gick sen vidare för mer shopping. Lill-Åsa blev med en ny sport-BH, byxor att ha på sig på ett kommande jobb, Åsa hittade ett par vita flip-flops på Roxy, strumpor och vi hittade två klockor till köket (en för Sydney-tid och en med svensk tid).

Nu ska det ätas en sen middag på Broome Street.

april 29, 2011

Lunch med svägerska i Bondi Junction

Torsdag kväll

Det här brukar jag förtära när jag bloggar på vardagar. Idag är det fredag och finbröllop på tv och då blev det en öl och en liten skål med fantastiskt goda chips (Sea Salt & Balsamic Vinegar.)

IMG_3976

Vi äter kycklingwok löjligt många gånger i veckan. Men det är en nyttig maträtt och man kan variera den väldigt mycket. Lite olika grönsaker och kryddningar. Det var lika gott igår.
 IMG_3978

Efter maten var det dags att gå och simma. Äntligen kom jag ihåg kameran. I den här bassängen simmade vi inte.

IMG_3980

Men i den här simmade vi i 30 minuter i. Det är ett skönt litet badhus vi har i kvarteret för det är varmt och skönt där inne så man behöver inte frysa innan man lyckats ta sig i plurret.

IMG_3981

Hela fem bassänger är det. Tyvärr är jacuzzin inte tokfräsch. Eller den är skitäcklig. Måste nog ta ett snack med Violet om att någon får göra rent den. Men folk sitter i den och ser ut att njuta. Man ser inte botten på bassängen och den är full med smutsigt skum som luktar äcklig. Men simpoolen är jättefräsch som tur va. När vi gick den korta vägen hem (huset bredvid) spöregnade det. Det gjorde inte så mycket när man hade badkläder på sig.

IMG_3982

Fredag

Mamma skickade ett mail och rekommenderade ett program på SVT. Det fanns att kolla på SVT play, men jag har bara sett halva för det skulle buffras så förbaskat hela tiden. Det heter “Landgång Australien “och i dagens avsnitt var det i Botanical Garden som är en utav mina favoritparker. Kul att se.

Efter lite morgonfix gick jag mot Bondi Junction för en liten lunch med svägerskan. Ena sekunden regn och andra solsken. Solen sken dock nästan hela vägen dit.

IMG_3983

Efter att man tagit sig ut ut Centennial är det inte långt kvar. Här ser man Bondi Junction framför sig.

 IMG_3985

En liten lekpark i Bondi Junction.

 IMG_3986

Minuten efter att jag träffade Anna började det att regna.

 IMG_3988

Men då var vi redan framme på Sushistället. Fantastiskt god Sushi här också. Jag börjar nästan bli lite beroende…

 IMG_3989

Efter lunchen blev det lite shopping för oss båda. Efter en mycket trevlig lunch och shoppingstund började jag min 45 minuter promenad hem. Jag lyckades faktiskt ha regn hela vägen. 
 IMG_3990

Men vad gör det när jag hade köpt sådan här utrustning. Helt regnsäkert. Nu ska jag simma ännu snabbare och dessutom inte få nackspärr på kuppen.
 IMG_3991

Trevlig helg på er!

april 28, 2011

Fågelbajs

När vi vaknade i morse spöregnade det. Lite småmysigt faktiskt. Mina planer på en långpromenad grusades och istället öppnade jag en påse chips och satte mig i soffan. Närå, så får man inte göra som hemmafru. Inga chips måndag till fredag om det inte är något väldigt speciellt tillfälle förstås. Här tog jag ett foto för att visa hur mycket det regnade men det framgår tyvärr inte alls.

IMG_3966

På nyheterna idag har de sagt att de har inte haft så blöt höst på 21 år! De har inte spenderat en höst i Sverige de inte. Jag tycker ju att det har varit fint väder fram tills för någon dag sedan men så här skriver tidningarna här nere. ”Sydney has experienced its wettest March and April in 21 years, with a total of 371 millimetres of rain - nearly 30 millimetres of which fell in the last 24 hours.”

Eftersom jag är för klen och kort för att ha alla tallrikar ovanför spisen fick det bli en lite städning och omflyttning i skåpen i morse.

Innan

IMG_3967

Efter
 IMG_3968

Våra kära läsare börjar misstänka att livet som hemmafru utan barn börjar tråka ut mig efter gårdagens bloggning. Jag hade nog bara en sådan dag då man är lite för lat för att göra något och lite för rastlös för att uppskatta latheten i det hela. Men som Lotta så klokt kommenterade ska jag nu njuta för fulla drag för snart är man där i det gamla ekorrhjulet igen. Så idag har jag njutit av att inte ha något jobb och att gå hemma och pyssla när det regnat ute. Jag är ju faktiskt lite unik just för att jag tycker om att städa så jag har ju alltid något roligt att göra.

I ett uppehåll i regnet passade jag på att gå till Coles för lite handling. Idag ville jag unna mig något lite extra så det blev lite fler zip-lock-påsar. Kolla i de fina Elmo-påsarna. 
 IMG_3969

På våran Coles säljer de inte vanligt vanilj-te utan bara grönt te med vaniljsmak. Min fru tycker det luktar hö och hon vägrar att dricka det, men jag tycker faktiskt att det är riktigt gott. Det blir inte samma fina färg dock. Så det här brukar jag dricka framför vår tv på vardagskvällarna.

 IMG_3970

En annan reflektion jag också har gjort på matvaruaffären är att gul lök i Australien heter brun lök. Men det är samma lök. De säljer heller ingenting som heter vitkål (white cabbage) på våran Coles utan det står att det är grön savojkål. Men jag tror att de har fel för det ser ut som vitkål.

Till lunch blev det en riktigt proteinrik tallrik.

 IMG_3971

Vi har ett litet problem med fåglarna i vårt kvarter. De bajsar på våra fönster något så förbaskat. Ibland på ställen som man kan torka bort skiten på men allra oftast väljer de fönster där man omöjligtvis kan komma åt det. Här skulle man behöva spinkiga skelettarmar av gummikvalitet för att komma åt och göra rent då fönstret bara gå att öppna pyttelite. Jag förstår faktiskt inte heller hur de lyckas då vi har som ett litet tak över fönstren, men de är riktigt duktiga.

  IMG_3973

På tal om de balkonger som man ser på huset mitt emot. Var de inte lite snåla när de gjorde de balkongerna? Hade de murat en decimeter mer och gjort balkongräcket lite längre så hade det ju faktiskt blivit en normal balkong.

 IMG_3974

Vad är liksom poängen av att ha själva golvet utan räcke?

april 27, 2011

Fru-abstinens

Tisdag kväll

Vi var ju och simmade i förrgår. Åsa brukar simma om mig 4 gånger på en halvtimme, men i söndags fick jag något ryck och simmade på utav bara helvete. Igår eftermiddag kom träningsvärken som ett brev på posten. Det gör ont på ställen där jag inte ens trodde det fanns muskler. Här stretchar jag lite smidigt.

IMG_3954

Onsdag

Det blir lite extra jobbigt när Åsa går till jobbet efter att man har spenderat varje minut ihop i fem dagar. Man får en rejäl dos av fru-abstinens. Denna onsdagsmorgon blev lugn med lite tvätt av sängkläder och strykning. Jag till och med strök de nytvättade sängkläderna. Tio extrapoäng som hemmafru blir det då.

Dagens väder har varit liiiite sol och en del regnskurar. Jag har varit på väg ut ett antal gånger, men tyckt att regnmolnen sett lite väl hotade ut. På eftermiddagen såg det någorlunda bra ut i alla fall.

IMG_3956

Här är ett höstträd i Centennial.

IMG_3960

Vi är lite nyfikna på hur det ska bli i vinter i naturen. Vilka träd kommer att tappa sina löv. Vi tror inte att det är palmerna i alla fall.

 IMG_3961

Kanske de här träd tappar bladen.

 IMG_3962

Lite regnhotande var det allt.

 IMG_3963

Den här busken/trädet tappar garanterat bladen.

 IMG_3964

Precis när jag var färdig med varvet i parken började det regna.

 IMG_3965

Imorgon måste jag nog hitta på något annat att göra. Det finns ju ett helt tågnät att utforska…eller så stannar jag hemma och gör en tavla eller något.

Sydney railway map

april 26, 2011

Dagens klipp

Tisdag

Idag bestämde vi oss för att ha en träningsfri dag. Åsa behövde klippa sig och tyckte att det skulle vara skönt att få det överstökat innan det är dags att gå och jobba igen imorgon. Lill-Åsa behöver egentligen också klippa sig men det här landet är lite för fuktigt och den korta frisyren ser alltid lite vild ut. Hon har därför bestämt sig för att spara ut håret lite grann.

Till Åsas glädje fanns det en frisörsalong som hade en ledig tid på en gång i morse. En kille med rötterna i Kina tvättade hennes hår så omsorgsfullt att det nästan var löjligt. Sen tog en annan kille över och spände på sig verktygsbältet och höll sen på i över en timme med att putsa och föna.

IMG_3945

Så här såg hon ut när hon kom hem och på golvet hos frisören låg en decimeter långa hårstrån kvar.
 IMG_3947

Vädret var lite småtrist och vi beslöt oss därför för en favorit i repris. Att krypa ner under en varsin filt och titta på film. Idag blev det No strings attached.

MV5BMTg2MDQ1NTEzNl5BMl5BanBnXkFtZTcwOTgxNTMyNA@@._V1._SY317_

Vi hann inte titta länge innan solen tittade fram igen och det blev för ljust i vardagsrummet.
Vi la oss då på balkongen och njöt av vädret och Åsa somnade till och med till en stund. Livskvalitet.

Efter det tog vi en sväng ner till McEvoy Street för att titta runt på outlet affärerna men det blev en billig shoppingtur då vi inte hittade något vi ville ha.

IMG_3948

Här hittade vi inte heller någonting att handla.
  IMG_3950

Åsa behöver ett par lite varmare skor då det ska bli ner mot 13 grader nästa vecka. Vi gick därför in på en del skoaffärer men antingen var skorna för billiga och plastiga eller för dyra.
 IMG_3951

Kolla in rötterna på det här trädet.
 IMG_3952

Australien är just nu lika fixerade vid det kommande kungabröllopet i England som Sverige var förra sommaren när Vickan och Danne skulle gifta sig. Men det är ju inte så konstigt då det ju faktiskt även är Australiens kungahus.

Nu tänkte vi skriva lite om historien bakom den australienska flaggan.

Australiens flagga är blå med tre separata motiv: den brittiska unionsflaggan i kantonen, fyra sju-uddiga och en femuddig stjärna i det yttre fältet samt en större ensam vit sju-uddig stjärna i det inre.

Den brittiska unionsflaggan (Union Jack) i det övre inre hörnet visar på Australiens förflutna som brittisk koloni.

De fem stjärnorna visar stjärnbilden Södra korset som bara är synlig från södra halvklotet

Den större stjärnan under Union Jack med dess sju uddar representerar Australiens sju stater.

Idag råder fortfarande stora tvister om huruvida en ny flagga skall adopteras. Anledningen är för att den anses alltför brittisk i stilen.

IMG_3953

Här klämmer vi även in aboriginernas flagga.
De var ju faktiskt här först.

aboriginalflag2

april 25, 2011

En blöt Anzac Day

Anzac Day (måndag)

Här kommer lite information om varför Australien firar Anzac Day och varför vi är lediga en dag mer än er just denna påsk (denna dag brukar normalt sett ligga långt efter påsk men eftersom påsken är så sen i år så sammanfaller dessa högtider).

ANZAC Day 25 april är en allmän helgdag i Australien, Nya Zeeland, Cooköarna, Niue, Samoa och Tonga för att hedra de som stred i Anzac (Australian and New Zealand Army Corps), och alla de som tjänade sitt land.

25 april var det datum då Anzac-trupperna landsteg i Slaget vid Gallipoli under första världskriget. Slaget blev oerhört blodigt, med 60%-iga förluster på båda sidor, och ledde till Ottomansk seger. Den blev hegdag 1920 på Nya Zeeland och 1921 i Australien. Omkring 60 000 Australiensare och 18 000 Nyzeeländare dog.

Dagen brukar högtidlighållas med marscher, orkestrar som spelar, idrottsföreställningar, religiösa riter och särskilda måltider. Det finns en särskild kaka för tillfället.

ANZAC

När vi vaknade upp var det regnigt och det kändes som ett bra upplägg för en kravlös förmiddag.
Att titta på film på dagen under en en filt känns extremt lyxigt. Idag tittade vi på den här filmen som vi kan rekommendera om man vill se en dramakomedi som egentligen inte är så djup men som ändå stannar kvar.

its-kind-of-a-funny-story-poster

Idag öppnade Coles inte förrän klockan 13.00. Det kan bli så där så där tokigt på helgdagar. Vi hängde på låset och handlade mat för veckan. Sedan var det baddags. Gunilla satte på sig sin badmössa redan igår kväll och hon är så söt så vi kan inte sluta pussa på henne. Åsa köpte en badmössa tidigare i veckan och hon kanske inte är fullt lika söt.

IMG_3819 IMG_3932

När vi hade simmat i 30 minuter anlände Holmisarna till poolen för lite bad och mys. Tyvärr glömde vi att ta kameran med oss men nästa gång lovar vi att ta med den.

Nybadade och fräscha åt vi quesadillas och drack lite bubbligt medan vi väntade på thaimat som skulle levereras till dörren. Bekvämt som satan om Åsorna får välja :)

IMG_3934

Vi kan nämligen inte laga sån här god thaimat. Starkt och väldigt thailändskt.
 IMG_3935

Och varje gång vi träffar Holmisarna har vi alltid hundra nya frågor att ställa om landet vi bor i. 
 IMG_3936

Fina Tilda och Eric spelar spel på våra iPhones.
 IMG_3937

Tilda har en nallebjörn som heter Blueberry. Åsa är här "gravid" med Blueberry och passar på att tanka kärlek från en glad Tilda.
 IMG_3938

Efter en tokmysig kväll njuter vi nu av blommorna vi fick. Bra tajmat, för vår gamla blommor hade precis vissnat.
 IMG_3944