augusti 29, 2010

Handfatsbyte

Igår fick vi låna våra kära grannars bil för vi behövde åka en sväng för att köpa ett begagnat handfat som vi hittat på Blocket. Vårt gamla handfat har det under lång tid varit en liten spricka i och mäklaren rekommenderade oss att byta ut det innan vi ska sälja lägenheten. I Bromma sålde Camilla ett Gustavsbergs-handfat för 250 kronor.

Lill-Åsas pappa Kjell är i stan och har man tre döttrar och själv är förbaskat händig får man faktiskt skylla sig själv :)
Kjell började morgonen med att dra vatten till Marie och Magnus sommarstuga på Getryggen. Under tiden utnyttjade vi det faktum att vi hade en lånebil och åkte därför till IKEA. Vi skulle egentligen bara köpa nya handdukar då de gamla verkligen har gjort sitt. Som det brukar bli när man är på IKEA kommer man hem med mer saker än man tänkt sig. Då vi hade bil passade vi på att köpa ett ton sängkläder till sängarna i Thailands-huset. De här sängkläderna tror vi kommer passa fint.

IMG_0710

Sen kom han, mannen, myten, legenden… 
Inga större komplikationer i bytet men vi fick ta en sväng till Jula för att köpa en ny polygrip då den vi hade faktiskt var helt värdelös enligt Kjell.

IMG_0705

Simsalabim så satt det på plats.

IMG_0707

Medan vi fixade middag slappade Kjell en stund i soffan framför Finnkampen. Senare på kvällen slappade han rejält på samma plats framför filmen Bröllopsfotografen som han nog max kan ha sett 10 minuter av innan han slumrade in. Inte konstigt då han får jobba så hårt när han är i Stockholm.

IMG_0708

Tidigt i morse slog han upp ögonen och några minuter senare var han på väg ut genom dörren. Han kanske var rädd för att åka på mer jobb :)

Nu är han nog framme i Lima. I Dalarna alltså.

augusti 28, 2010

Wilma, Peter och Gudrun

Torsdag

Peter är i stan. Även vår guddotter Wilma följde med pappa när vi träffades på Bagpipers Inn på Rörstrandsgatan. Vi hade först tänkt gå till Boomerang Bar eftersom vi är rätt förtjusta i Australien. Det var dock stängt för sommaren så vi fick hålla tillgodo med en skotsk bar vilket ju faktiskt passar alldeles utmärkt inför vår resa om en vecka.

Vi fick ett eget bås och satt där och pratade ikapp om vad som hänt sen vi sågs sist. Wilma har hunnit bli 5 år och stora tjejen.

IMG_0198

Pappa och pappas flicka.

IMG_0200

Fredag

Gudomliga fredag.
Åsa tog med sin kameran till jobbet idag. Inte ens Lill-Åsa vet ju hur det ser ut där hon jobbar så då passar det väl bra att fota ens vardag.
Vägen från tvärbanans hållplats Mårtensdal. Alla går som får mot sina små jobb. Det röda tegelhuset som skymtar rakt fram på höger sida om vägen är Fryshuset. Där jobbar Åsa alltså inte.

IMG_0697

Här jobbar Åsa. Hon sitter i ett klassiskt kontorslandskap med ljudisolerande skärmar.

IMG_0700-1

Här jobbar Gudrun. På vägen hem passerade vi Liljeholmen och där stod Gudrun och pratade om hur bra hennes parti FI är. 

IMG_0702

Det är mycket politik nu och valstugorna duggar tätt på Liljeholmstorget. Vi funderar på hur många svältande barn som skulle kunna få mat för de pengar som läggs på valkampanjer. Vi menar, hur många besök får de per dag i dessa valstugor och hur många ändrar sina åsikter efter att ha läst valaffischerna? 

IMG_0703

Nu ska det mysas!

augusti 25, 2010

Nu gick det inte längre

Vår lilla pingvinfamilj har inte varit utanför Sveriges gränser sen vi kom hem från vår thaimout i slutet av mars. Det har inte varit lätt och vi har lidit av kraftiga reseabstinenser. Vi har suttit och kollat på weekendresor men i sista sekund bestämt oss för att vi inte har råd. Vuxna beslut alltså. Tills nu.
Vi har en helt oplanerad helg den 3-5 september, alltså nästa helg. Pontus kommer passande nog över till oss den fredagen och Åsa ramlade över en billig resa med Ryanair. Vi lekte med tanken i ca 15 minuter och vips hade vi bokat flygbiljetterna. Nu är vi ungefär lika lyckliga och fria från abstinens som en heroinist som har fått sin efterlängtade sil.

På fredag den 3 september åker vi mot Skottland och Edinburgh. Pontus har ju faktiskt inte varit i Skottland och vi har inte varit i Edinburgh utan bara i Glasgow.

edinburgh_004p

Efter att ha bokat flygresan var det dags att hitta ett bra boende. Det är gott om lägenheter som bara hyrs ut veckovis men vi skickade ett mail till ägaren av denna lägenhet och frågade om vi kunde få bo där ändå.

Det gick bra och vi fick till och med ett sista-minuten-pris. En lägenhet med två sovrum, två badrum och egen uteplats mitt i smeten. Dessutom är det billigare än de flesta hotell när man är tre personer.
Här ska vi bo.

2_lounge

Nu kommer september bli en toppenmånad. Vi börjar månaden med Edinburgh och avslutar med Valencia. Precis som vi vill ha det!

augusti 22, 2010

Mellan lakanen

Vi köpte nya sängkläder att ha på Tarv för tre år sen. Dessa har vi ju inte direkt slitigt ut. Vi har haft dem där uppe sen dess men nu har vi tagit hem dem. Vi tänkte att de nog skulle passa bra i Pontus rum i vårt thaihus. Allt annat till vårt hus kommer vi att köpa i Thailand men just sängkläder är både dyrt och av sämre kvalitet jämfört med Sverige.

IMG_0696

Huset ska ju inredas också. Väldigt roligt men man skulle hemskt gärna varit på plats. Vi kommer nog att köpa de flesta möbler på nätet men mycket information är på thailändska på den hemsidan som alla köper ifrån. Översättningarna på Google translate hjälper ibland men ofta blir det lite knas.

Det här skulle kanske kunna vara en säng för vårt sovrum och två enkelsängar i samma modell inne hos Poppe. Vi tyckte själv när vi var i Thailand att det hade varit bättre om det ena rummet hade varit utrustat med två enkelsängar. Chansen är ju rätt stor att familjerna som kommer att hyra vårt hus har fler än ett barn och de flesta barn tycker nog att det är skönt att ha sin egen säng.

 110016458

augusti 21, 2010

Word pooping

Ok, familjen Fantasilös bestämde sig för att sig för att köra en repris på förra fredagen, fast det var ju på Tarv. Det fick därför bli nachos. Det är ju så enkelt och gott en fredagskväll. Om ni tror att Lill-Åsa är ouppfostrad och inte ätit upp sin mat beror det på en elak munblåsa som svider som eld vid varje tugga och hon orkade inte ha ont längre. Som tur var fungerade rödvin alldeles utmärkt som desinfektionsmedel.
När Pontus lämnade bordet tog vi upp våra små darlingar och Pontus ville fånga på bild hur fåniga vi ser ut. Vi kan nog bara hålla med.

IMG_0693

Imorse ringde väckarklockan redan 07.00. Dags för engelskprov! Om vi säger så här, avsnittet som vi började med, Listening var väl inte sådär jätteroligt. Man har ju liksom bara en chans att fånga svaret på frågorna vilket kan bli väldigt stressande. Lill-Åsa fick till och med lämna några luckor. Riktigt jobbigt med tanke på att testet kostar 2 000 kronor per person. Mycket dyra luckor. Sedan var det dags för Reading vilket vi båda uppfattade som enklast. Sist ut för dagen för Writing där man skulle skriva två berättelser. Den första på minst 150 ord som skulle handla om att du hade köpt något i en sportbutik som man inte var nöjd med. Del 2 skulle vara på 250 ord och där skulle man redogöra för sin åsikt om barn och undervisning av ett andra språk i skolan. Ordbajs i 190 och Lill-Åsa var så inne i sitt ordbajsande att hon glömde en frågeställning.
Nu får vi hålla tummarna fram till i början av september när vi får hem resultatet i brevlådan. Funkar inte det här så får vi prova på ett annat språk. Vi har hört att Nigeria ska ha ett varmt och skönt klimat :)

Efter testet slängde vi oss in på McDonalds och där gick luften fullständigt ur oss. Vi är inte vana vid såna här kraftansträngningar. Vi jobbar ju bara på dagarna…

Lite shopping hann vi med också innan vi åkte hem. Åsas gamla ballerinaskor är fullständigt utnötta och behövde ett par nya. Vad tycker ni om hennes nya? :) Nä, hon tänkte om och det fick bli ett par Converse-kopior i grått. När hon skulle betala fick vi veta att man kunde få ett extra par med 50% rabatt så Lill-Åsa fick sig också ett par. Vita.

IMG_0695

Eftersom skorna var så billiga kunde Åsa unna sig det hon sneglat på under en längre tid. Hennes locktång har nämligen sett bättre dagar. Om man har hår som är som svansen på en häst behöver man lite mer rejäla doningar som går att värma upp på lite högre grader.

 GetImage.aspx

Nu sitter vi och väntar på Pontus som har spenderat hela dagen på Flygets dag på Gärdet. Han har blivit helt biten av det här med flygplan och han är riktigt duktig i ämnet.
Imorgon vill han ställa väckarklockan så att han kan vara där redan tidigt och hinna vara där hela dagen. Himla bra tycker vi då han ju behöver hitta en bra dygnsrytm inför skolan som börjar på måndag.

logofis100arliten

Tjejmiddag, språktest och adjö till Tarv

Torsdag

Igår var det tjejmiddag hemma hos Karin i Stureby. Det blev Gun, Emma, Marie, vi Åsor och Karin som var den som stod för hela kalaset.

Vi glömde kameran hemma så ni får hålla tillgodo med mobilfoton.

IMG_0194

Efter en otroligt god GI-middag tog Karin fram två fotoalbum som hon hämtat hos sin mamma. Många halva människor och 70-talsfrisyrer på dessa foton. Det pratades minnen från förr och skrattades gott åt alla roliga kläder och frisyrer.

 IMG_0193

Vi hade turen att få skjuts av Marie både dit och hem. Tack, igen Marie för skjutsen och tack igen mamma/sväris för en jättetrevlig middag.

Fredag

Jaha, så var det då dags. Del 1 av vårt engelskprov inför flytten till Australien. Det är ingen billig historia så man får ju hoppas att man inte behöver göra om det. Lill-Åsa känner sig skeptisk efter dagens teman; global industrialisation, blommor och "berätta om något som du har tillverkat själv". Hon som varken vet något om industrialisering, blommor och som aldrig tillverkat något själv fick problem. Hon ordbajsade på och förhoppningsvis gick det bra. Åsa kom däremot lindrigt undan med ämnena väder och musik.
Imorgon ska vi hit till Folkuniversitet igen och då är det dags för Listening, Reading och Writing. Vi vet att Åsas pappa, hans fru Birgitta, våra grannar, och många på Facebook håller tummarna.
Det kan vi verkligen behöva.

kungsstenen03_medium

Här kommer vår sista dag på Tarv för er som har väntat på den.

Söndag, förra veckan

Vi brukar normalt ha dåligt väder sista dagen på vår resa vart vi än är i världen. Vår teori om detta är att det ska bli lättare för oss att lämna stället och åka hem utan att gråta. Denna dag vaknade vi upp till sol men det var faktiskt inte så jobbigt ändå. Vi har ju som bekant något stort på gång som tar all vår uppmärksamhet och vi tror ju faktiskt att Tarv kommer att stå kvar.

Vi började denna dag med en traditionsenlig promenad runt banan. Lingonen var röda och fina men vi såg inga hjortron i år.

IMG_0679

Terrängbanan är verkligen supermysig och vi skulle gärna ha haft den här på Hägerstensåsen. Bra motion är det också när man måste lyfta benen för stenar och rötter.
 IMG_0680

Vägen till och från banan är dock asfalt men utsikten är inte sämre för det.

IMG_0681

Det blåste ganska mycket denna sista dag på Tarv men det var lä bakom Lasses stuga. Vi åt därför korv och bröd där i solen.

IMG_0683

Vi hann även med att fylla på solbrännan, troligtvis sista gången för i år.

IMG_0685

Pontus låg och tittade på Parlamentet i Åsas iPhone och skrattade högt.
 IMG_0686

Sammanfattningsvis var det en väldigt bra minisemester och "nu-gör-vi-troligen-det-här-för-sista-gången-på-länge-helg".

Vi har hunnit umgås och haft roliga samtal under middagarna, spelat massor med spel, slappat och sovit (både dag och natt).
Tack underbara Tarv för denna gång!

augusti 19, 2010

Rackarhulda

Lördag

Det bidde ingen promenad på lördagen för vi hade bestämt med Gunnar att vi skulle plocka upp honom hemma i hans lägenhet redan klockan 10.00. Vi åt ytterligare en fin frukost på hällarna och vädret var helt fenomenalt.

IMG_0628

Det finns inte så mycket som är mer harmoniskt än att sitta och titta på båtarna som puttrar förbi.

IMG_0629

Vi hämtade Gunnar och åkte sen den korta biten till sjukhemmet där Åsas mormor, Alice bor sen en tid tillbaka.
Alice var sig lik förutom att hon har lite problem att komma ihåg det som hände för mer än fem minuter sen och vi är inte riktigt säkra på att hon visste vilka vi var. Glad var hon dock och uppskattade scarfen hon fick.

IMG_0631

Vi fick massor av kramar och hon utbrast i sång varje minut.
Helt underbar liten rackarhulda.

IMG_0632

Vi satt en stund inne på hennes rum och det här kanske inte var Pontus roligaste 20 minuter i livet men väldigt nyttigt tror vi och naturligtvis log han och höll god min trots Alice alla små tilltag.

IMG_0633

Vi fick inte med oss Gunnar ut till Tarv utan han valde att vara kvar en stund hos Alice och sen ta en promenad hem till lägenheten. Vi sa hejdå och kramade varandra ordentligt innan vi åkte tillbaka mot Obbola.
Vi behövde läskpåfyllning och ett besök på ICA Fyren är också ett av de måsten som man ska bocka av när man är här.

IMG_0634

Nu fick vi ju helt plötsligt tid över när vi inte behövde vara trevliga värdinnor och värd. Vi slängde oss över vår del av gräsklippningen.

IMG_0635

Sen kom belöningen. Sill smakar aldrig så bra som på Tarv.

IMG_0638

Pontus har fått en prenumeration på Illustrerad Vetenskap som han läste högt ur för oss.

IMG_0642

Varje eftermiddag har vi sovit utomhus. Det måste ju vara definitionen på semester.

IMG_0647

När vi inte sov låg vi och spanade på molnformationer. Ser ni hjärtat?

IMG_0650

Pontus som har stenkoll på gamla traditioner föreslog att vi skulle spela kubb. Till saken hör också att Pontus inte kunde vara inomhus då hans eksem (som han bara får på Tarv och i stugan i Sälen) känns mycket mer inomhus. Vilken otrolig tur vi hade med vädret med tanke på detta!

IMG_0667

Vi hade planerat lite fel när vi köpte vin. Det här är första gången vi dricker vitt vin till fläskfilé men det gick bra det också.

IMG_0672

Solnedgång över viken.

IMG_0674

Imorgon ska vi på middag i Stureby så därför bloggar vi inte om söndagen på Tarv förrän på fredag kväll.
Ha det så bra så länge!

augusti 18, 2010

Australien, kyrkobröllop och Tarv del 2

Samma dag som vi åkte till Tarv valde Metro att publicera en kolumn om Australien. Vi hade missat denna men det hade inte våra grannar. När vi kom hem och skulle hämta vår hortensia som de har varit barnvakt åt, räckte Susanne över detta tidningsurklipp. Texten är så liten så här har ni länken till artikeln. Vi tycker att texten är som att vi hade skrivit den själva.

image0

Igår fick vi en väldigt söt bröllopsinbjudan. Våra goda vänner Helena och Camilla ska gifta sig i oktober. Det ser vi fram emot. Det blir vårt första gay-bröllop (förutom vårt eget) och det äger dessutom rum i en kyrka.

IMG_0691  
Nu åter till vår helg på Tarv.

Fredag

Vi vaknade upp med vetskapen att vi hade en hel dag för oss själva. Bara vi pingviner. Som lök på laxen (som Magnus skulle ha sagt) sken solen och det var helt vindstilla. Medan Pontus sussade vidare intog vi frukosten på hällarna.

IMG_0595

Utsikten därifrån är inte den sämsta. 

IMG_0596

Man blir liksom tokharmonisk.

IMG_0600

I taket på trappen på väg in till gamla stugan har en spindel, som påminner om den i Bamse, arbetat hårt med sitt spindelnät. Tjock och fet var den och det var bara de där skorna som fattades.

IMG_0602

Solen sken som sagt och det var varmt men dimman låg ändå ganska tung över viken på förmiddagen. Medan vi gick terrängbanan valde Pontus att klippa en del av gräsmattan. Vi hade kommit överens om att han skulle klippa en tredjedel som ju känns rättvist eftersom vi är tre i familjen. När vi kom hem hade han överraskat oss med att klippa hälften. Pluspoäng till Pontus.

IMG_0604

Fort hade det gått också för när vi kom hem efter en dryg timme var han redan klar och tog sig något svalkande att dricka.
 IMG_0606

Det finns vissa saker man måste göra när man är på Tarv. Att ro in i viken är en av dem.
 IMG_0611

Det glittrade på vattnet.

IMG_0612

Gulle-Tarv sett från vattnet.
 IMG_0617

Eftermiddagen avnjöts på hällarna med en god bok och slumrandes.

Vi hann även med drinken före drinken vilket blev en öl för Lill-Åsa, Fanta Exotic för Pontus och en tjejdricka för Åsa. Till det en skål med färska ostbågar.

Vi åt nachos till middag och Pontus var som vanligt DJ. Det är första gången vi sitter på Tarv och lyssnar på lite skön soulmusik. Inte helt fel. Under tiden vi åt blickade vi ut över vattnet och alla båtar som passerade och hade långa intressanta diskussioner om livet. Kul med en stor kille som bidrar med intressanta inlägg. Det är roligt att få inblick i hur man ser på livet när man är en snart 15-årig kille.

IMG_0621

Pontus fick ett par foppa-tofflor när han var i Skåne för att enkelt kunna springa mellan husen. Smart köp då det passar perfekt för allt stugspring som blir på Tarv. Lill-Åsa tjuvlånade hans 42-or några gånger.

IMG_0626

För er som inte kan släppa det här med spindeln kommer här en något suddig bild på hur det ser ut när han försöker helsvälja en mal/insekt. Svårt att se hur stor den är men kroppen var som en 50-öring.

IMG_0627

Ja, då berättar vi om lördagens äventyr imorgon.