maj 31, 2009

Charter till Afghanistan?

Måndag

Jobb, hjälp med läxning, Cityakuten och tunga ögonlock.

Tisdag

Lill-Åsa var ledig, solen sken = bränd Lill-Åsa, Desperate Housewives och tunga ögonlock.

Onsdag

Jobb, Greys Anatomy och tunga ögonlock.

Torsdag

Jobb, tunga ögonlock och skit på TV.

Fredag

TGIF, dagen började i och för sig med jobb men avslutades med god mat, vin och Berg flyttar in.

Lördag

Vaknade vid 09.00 av fågelsång och solsken. Sämre sätt kan man vakna på. Vi har varit väldigt trötta hela veckan och det kändes därför lyxigt att få sova tills man vaknade. En Åsa gick ner och laddade tvättmaskiner och den andra Åsa dukade frukostbordet. Utanför var det redan 20 grader. Vi hängde tvätten och sedan gav sig Åsa ut på en löparrunda medan Lill-Åsa valde att powerwalka samma sträcka. Vi fixade sen en picniclunch och gick ner till Personnebadet för att få lite sol på våra vinterbleka/sönderbrända kroppar.

Pastasallad med skinka och fetaost. Till det dracks det en fin årgång av Fun Lights Appear.

IMG_5188

Personnebadet en dag i slutet av maj.

IMG_5190

Lill-Åsa fyller år på tisdag och blir uppvaktad av hela familjen. Här bakar hon chokladmuffins, tror hon. Hon hade köpt billiga muffinsformar på In&Finn och de var tydligen inte så bra. Smeten rann ut och det blev en kaka av alltihop. Så nu blir det chokladmuffinskaka till efterrätt på tisdag. Med vispgrädde.

IMG_5194

Medan Lill-Åsa bakade i köket softade Åsa på balkongen med en bok av Håkan Nesser.

IMG_5195

På tal om böcker så är Åsa helt tagen av boken hon läste före denna. Det är den andra boken av Khaled Hosseini som har skrivit Flyga drake. Den var till och med bättre än första boken och Åsa tänker fortfarande mycket på boken och vill till och med åka till Afghanistan nu.
Har de börjat med charter dit? :-)

9146218807

Nu laddar vi och några miljoner svenskar för finalen i Robinson.

maj 23, 2009

Laserdome och smurfar

Åsa skriver

Pontus har länge varit sugen på att köra laserdome och idag kändes som en bra dag för det. Lill-Åsa var på jobbet och verkade inte särskilt ledsen över att missa tillfället :)

Vi åkte in till Rådmansgatan och gick till Laserdome Stockholm.
Mia, det var samma ställe som vi var på din möhippa.

Vi gick in och betalade och gick in i rummet där man tar på sig västarna. I rummet stod redan ett antal killar i åldern 10-15 år. Åsa var enda mamman och faktiskt även enda tjejen. Vi delades in i lag och Pontus och Åsa hamnade i det röda laget. Sen satte spelet igång. Vi sprang runt i denna helmörka labyrint och sköt på varandra och hade hysteriskt kul. Efter 15 minuter var det en kort paus innan vi körde igång nästa match. Vi kan ju nämna lite ödmjukt att vårt lag vann båda matcherna.

IMG_5186

Genomsvettiga gick vi ut på Sveavägen och fyllde på vätskereserven på McDonalds innan vi hoppade på tunnelbanan hemåt.

På tunnelbanan mötte vi tre smurfar som gladeligen lät sig fotograferas.

IMG_5187

Nu är vi nyduschade och Lill-Åsa har kommit hem från jobbet så nu väntar lördagskväll och Robinson.

maj 21, 2009

1 + 5-årsmiddag

När Åsa jobbat klart och Lill-Åsa skött marktjänstgöringen hemma, möttes vi upp vid Stockholm Östra för att ta Roslagsbanan mot Enebyberg. Det är första gången vi åker kommunalt hit och det gick hur smidigt som helst.

Från stationen gick vi de 750 meterna till det Eckerströmska hemmet.

IMG_5170

Där var det fint dukat för födelsedagsbarnet, Nathalie som fyllde hela 5 år.

IMG_5173

Storebror Sebastian var hos mormor och morfar så Petter fick vara ensam tupp.

IMG_5175

Nathalie var lite blyg de första 30 sekunderna.

IMG_5174

Lillasyster Josephine var bara 9 månader när hon började gå så nu när hon precis fyllt 1 år är hon värsta sprintern.

IMG_5176

Nathalie var ansvarig för bordsplaceringen. Hon hade satt ut namnskyltar med våra namn på. Hon har alltid kallat oss för Ljusa och Mörka Åsa men när vi kom igår fick hon bråttom att flytta på namnskyltarna då hon insåg att Mörka Åsa nu är Ljusa Åsa. Det hela blev så förvirrande så vi försöker sälja in namnen Lill-Åsa och Tok-Åsa även där.

IMG_5178

När vi berättade att vi omvandlat vårt partnerskap till äktenskap satt Nathalie tyst en stund innan hon lutade sig mot Åsa och tyst frågade "Varför har du gift dig med en tjej?" När Åsa förklarade att det var för att hon är så rysligt kär i Lill-Åsa verkade hon nöja sig med svaret. Barn är underbara!

Här sitter Ljusmörka Lill-Åsa och ska precis börja ta av den helt underbara maten. Vi åt båda två så att vi nästan skämdes när vi åkte hem. Men Petter och Marilene får ju faktiskt skylla sig själva när de lagar så god mat.

IMG_5177

Nathalie tittar på en film medan lillasyster balanserar på en bänk.

IMG_5180

Nathalie testblåser såpbubblor på baksidan.

IMG_5181       
Efter lite hopprepshoppning tackade vi för oss och gick mot Roslagsbanan.

maj 18, 2009

Stop/Go

Överallt i Amsterdam ser man tre kors på höjden. På vårt hotellrum fanns de både på garderobsdörrarna och även på tavlan som hänger ovanför vår säng. Det är tre stycken Saint Andrew’s kors och var tänkt till att skydda mot dåtidens största hot för Amsterdam, nämligen översvämning, sjukdom och svält. Detta fick vi lära oss igår kväll av paret som satt bredvid oss på restaurangen.

IMG_5101

Så här ser tavlan ut på nära håll. Många små bilder som tillsammans bildar dessa kors. Ser ni Anne Frank?

IMG_5103 
Vi åt på en gayfriendly restaurang i närheten av vårt hotell. Vi var inte så hungriga så vi åt bara varsin förrätt. När vi ätit upp insåg vi att vi faktiskt även hade plats för en efterrätt. Bonus.

IMG_5108

Efter maten tog vi en liten promenad.

IMG_5113

Vi passerade en bar på vägen hem och gick sen hem och somnade duns.

IMG_5119

Imorse efter att vi hade checkat ut åt vi en liten frulle med yoghurt och müsli för billiga pengar.
Då det var lite blåsigt imorse tyckte vi att det var lämpligt att hoppa på en Stop/Go Bus som bara kostade EUR 1 och då fick man använda den i en hel timme.

IMG_5135

Naturligtvis såg vi till att åka hela timmen. Value for money.

IMG_5129 
Efter att ha hoppat av bussen vandrade vi söderut mot De Pijp som är ett område fullt med mysiga restauranger och barer.

IMG_5142

Nu hade solen och värmen kommit så vi satt och tittade på folklivet och åt gott och njöt av hur skönt livet kan vara en måndag i mitten av maj.

IMG_5145

Så var det ju det här med en söt avslutning… Som små goda pannkakor med smör och florsocker till. Satan så gott!

IMG_5150

Utsikten från vårt lunchsställe.

IMG_5149

Sen tog vi vägen via The Skinny Bridge tillbaka till hotellet för att blogga och hämta våra resväskor.

IMG_5153

Nu ska vi äta bitterballen en sista gång och suga det sista ur Amsterdam. Sen åker vill ut till flygplatsen. Vi kommer hem väldigt sent i natt. Imorgon är det vardag igen.

maj 17, 2009

Från Western Canal Ring till Plantage

Igår kväll vräkte regnet ner och vi bestämde oss därför för att hålla oss inne. Vi åt plockmat och kollade med ett öga på Eurovision. Man blir som bekant lite trött av stadsresor så när de spelat sista låten sjöng vi på sista refrängen.

Om man somnar tidigt, vaknar man också tidigt. Regnet smattrade även då på taket när vi vaknade så efter frukosten beställde vi en taxi från vår lägenhet i området Western Canal Ring för att åka till hotellet i Plantage som blir vårt hem under vår sista natt i Amsterdam.

Vi fick ju självklart inte checka in så tidigt så vi ställde våra väskor i bagagerummet och gick ut på stan. Hotellet ligger på östra sidan om stan bland lummiga parker. Det är faktiskt lite roligt att få bo på två ställen under en resa så att man får se lite mer. På kvällarna brukar latmasken slå till och det är skönt att äta i närheten av där man bor och då är det bra att bo i två områden.

Vi började vår morgonpromenad i en park precis vid hotellet.

IMG_5039

Där hedrar man de judiska offren som dog i koncentrationslägren i Polen. “Inget mer Auschwitz” står det på glasskylten. Fast på holländska.

IMG_5041

I vårt nya kvarter var det mycket konstnärliga utsmyckningar.

IMG_5048

Katterna lever som man ska i Amsterdam. Antingen på två hjul…

IMG_5053

… eller bakom ett skyltfönster. Vi blev dock inte lika beklämda av katterna.

IMG_5075

Vi passerade Chipsy King och blev lite sugna på en strut med pommes.

IMG_5059

Av pommes frites blir man törstig. Som tur var så låg stans minsta pub precis bredvid.

IMG_5060

Av öl blir man kissnödig. Vi konsterade båda två att det var tur att vi valde att dela på den lilla struten med pommes för annars hade vi nog fastnat i denna smala trappa på väg upp till toaletten.

IMG_5063

Vi strosade vidare och hamnade i China Town där vi var inne i ett buddistiskt tempel.

IMG_5074

Här fick vi en känsla av Venedig. Inte för att vi har varit där men…

IMG_5078

Nu är det lunch! Bitterballen och pannkakor med bacon.

IMG_5081

Sen gick vi med stormsteeg ut ur China Town.

IMG_5086

Klockan var lite för lite och det var inte dags att checka in än. Vad gör man då? Tar ett glas på en uteservering precis vid Rembrandts hus.

IMG_5090

Incheckade och klara! Fint och billigt hotellrum. We love!

IMG_5096

maj 16, 2009

Sex, drugs and schlager

Vi har på dessa två dagar lyckats få ett stammisställe. Det heter Café Thijssen och där får man inte ens röka cannabis.

IMG_4939

Vi hade som vanligt problem att bestämma oss för ett middagsställe men valde till slut ett mexikanskt ställe. Vi trodde verkligen att vi tyckte om frozen margaritas men satan så äckligt det kan vara. Inte som på Picasso på Naxos där de var farligt goda.

När vi satt och åt pratade vi om resan och intryck än så länge. Det vi kom fram till är att människorna ser hela och rena ut och har sympatisk framtoning. Vi tror att kulturskillnaden mellan Sverige och Holland är minimal förutom det här med sex och droger. Mer om det senare.

IMG_4946

Vi vaknade redan 07.30 imorse och när solen skiner vill man inte somna om. Det var dessutom så mycket fåglar som sjöng så det var som att vår säng stod mitt i en zoologisk trädgård.

Vi steg ut på gatan strax efter 09.00 och möttes av denna syn.

IMG_4954

Vi bor i ett jättemysigt kvarter. Om man jämför med Stockholm tror vi att vi bor i Östermalms motsvarighet. Lite killar med backslick och folk har generellt lite finare kläder här än i andra områden i stan. Det enda som inte riktigt känns Östermalm är vår lägenhet. Orange plastmattor skulle man aldrig ha på Östermalm.

När man går runt i stan är det så pass lite trafik att man kan gå mitt i gatan tills man ser en bil, cykel eller en annan gående. Bilarna kan nog aldrig köra så mycket snabbare än 10 km/timmen. Rätt avslappnat.

IMG_4955

Det här är cykelstället utanför centralstationen och då fick vi ändå bara med en tredjedel på fotot.
 
IMG_4957
Idag var det dags att åka kanalbåt. Vi åkte med rederiet Lovers.
 IMG_4958

Vi åkte runt stan på många kanaler.

IMG_4968

Ett perfekt sätt att se stan.

IMG_4972

Det finns 2 500 husbåtar som folk bor i permanent.

IMG_4976

Turen tog ca en timme och det är skönt att få sitta ner och vila fötterna.

IMG_4978

Amsterdams smalaste hus. Vi hade turen att även få se ägaren till huset.

IMG_4982

Den här bilden säger ganska mycket om Amsterdam. Doften slår emot en så fort man passerar en coffeeshop som finns precis överallt. Det går nog två coffeeshops på varje café i Stockholm.

IMG_4999

Är det inte konstigt att man får röka marijuana där inne men inte tobak (sen lagstiftningen trädde i kraft 2008). Vi hade tänkt att gå in på en coffeeshop som såg mysig ut bara för att få känna på atmosfären men det luktade så äckligt och sött därinne så vi vände i dörren.

IMG_5001

Som ni har hört tidigare gillar Lill-Åsa det här med en söt avslutning efter maten. Idag blev det en vanilj- och jordgubbsfylld munk.

IMG_5006

Efter den söta avslutningen bar det av till Red light district. Vi hade bestämt oss för att se detta under resan och att det kändes bäst att se det under dagtid. Ganska sjuk känsla att se dessa tjejer och kvinnor sitta i de små båsen i bara underkläderna. Vi blev ganska illa berörda och vårt besök blev därför ganska kortvarigt.

IMG_5017

Då vi bestämt för att äta hemma ikväll spanade vi i butiker vi passerade efter godsaker. Här har Åsa fastnat i en ostbutik. Lill-Åsa var tvungen att gå ut då hon höll på att kräkas av doften.
Gouda luktar INTE gott!

IMG_5019

Är det inte sexaffärer så är det affärer som säljer plantor. Inte för att plantera i trädgården för en vanlig Svensson.

IMG_5026

På vårt stammisställe tog vi lite eftermiddagssnacks i form av bitterballen. Som vi jagat dessa typiska holländska tilltugg. De var jättegoda och man doppade dem i typ Dijonsenap.

IMG_5032

När vi äter ikväll tänkte vi ha Eurovision på i bakgrunden. Vi kan inte se hela då vi blivit så arga de senaste två åren över att omröstningen inte handlar om musik längre utan bara om att rösta på sitt grannland.
Heja Sverige, Norge, Danmark och Finland! ;)