oktober 29, 2008

Fåtöljelände, Kabul och tårar

Måndag

(Lilla Å skriver)

Igår var det personalmöte på Huddingehäktet, och fin människa som jag är, följde jag med chefen dit då det kunde vara bra att ha en transportplanerare (min nya jobbtitel, tror jag) med på mötet. Jag fick en liten guidning runt på häktet och hade chefen bestämt sig för att springa ifrån mig så är jag övertygad om att jag fortfarande hade virrat omkring i någonstans i korridorerna. Tror att de bygger häkten så där med flit så att ingen kan rymma. Min chef var dock snäll och sprang aldrig ifrån mig.

Medan jag spenderade min tid på Huddingehäktet var Björn snäll och skjutsade Åsa och Pontus till Jysk. Vi har ju ingen bil. Poppes mumsmumskudde (sacco-säck) har gått sönder så det stackars barnet har ingenstans att sitta bekvämt och titta på TV.  När jag kom hem vid ca 19.30 svors det en hel del. Fåtöljhelvetet hade gått sönder i frakten eller så var den trasig när de paketerade den. Min fru är stark som Hulken och envis som den värsta Åsna ni kan tänka er. Hon ryckte och skrek och simsalabim så såg den helt okej ut. Det är en fåtölj med massage i som Pontus har fått välja helt själv.

IMG_2336

Tisdag

Tisdagen har Poppe spenderat i sin nya fåtölj. Han försökte gå ut en gång och cykla men det började regna så det blev inte mycket frisk luft. Han klagar dock inte.  Jag har varit ledig idag. Jag sov dock inte speciellt länge för jag blev alldeles för engagerad i stugbokning i Australien. Vi har ju börjat bokat lite stugor i samarbete med familjen Holmström för vår "roadtrip." Det skiljer ju rätt många timmar mellan Australien och Sverige nu så det är inte många timmar på dagen som man är vaken samtidigt för att prata ihop sig.  Det kommer nog bli hur bra som helst. Nu är det bara 46 dagar kvar!

Efter lite surfande och mailande var det dags för lite motion. Vi ska ju trots allt in i bikinisar/badbyxor snart. Det blev en timmes promenad i kylan och regnet. Jag tror fortfarande inte att jag har tinat upp. Måste ha klätt mig alldeles för lite…

Idag hade jag bestämt mig för att INTE vara hemmafru, så efter en varm dusch slog jag mig ner i TV-soffan. Först blev det två underbara avsnitt av "Hem till gården". Efter det blev det det tårar för första gången (men inte sista) idag. På "Ellen" idag handlade det massor om Ellen och Portias bröllop. De var så tokfina att tårarna rann.

293_Degeneres_DeRossi_081908

Efter allt TV-tittande tyckte jag att det var dags att läsa ut min bok som jag började på för hundra år sedan. Det är inte för att "Flyga drake" är tråkig som jag inte har hunnit läsa den utan det har varit så mycket annat som har kommit ivägen. Jag vågar inte heller läsa på pendeltåg och tunnelbana för jag glömmer alltid att kliva av när jag läser. "Flyga drake” är fruktansvärd och fruktansvärt bra. Tårarna rann här för andra gången idag och nu börjar jag nog se lite små pluffsig ut, misstänker jag.

Efter allt gråteri kände jag mig nästan lite smådeppad och kände att jag var tvungen att ta tag i mitt liv. Så det fick bli en sväng till förrådet :)

IMG_2338

Sedan chattade jag med min fru om att vi borde fira att vi inte bor i Afganistan omgivna av Talibaner och att vi är friska och krya. Hon höll fullständigt med mig så då fick det bli en sväng upp till ICA och blomsteraffären. Jag vet faktiskt inte när det blir mörkt nu, men så här ser det ut klockan 17.00 när man går upp till ICA i alla fall. Har nu fått veta av min fru att det började skymma klockan 15.30.

IMG_2339

Det var det här som jag hämtade på förrådet. Mössor och vantar…

IMG_2342

Blomsteraffären var inte bra. De har fått nya ägare och det stank rök när man kom in och de hade en massa fula rosa blommor. Jag tycker inte om rosa. För den här (enkla måste jag säga) buketten tog de 160 kr för. Fy farao. Tycker nästan att den luktar rök dessutom, men det är nog bara psykiskt.

IMG_2343

Och för er som undrar vad som händer i söderort, så kan ni här se rubrikerna i mitt i.

IMG_2344

oktober 26, 2008

Hammervillage Seatown

Fredag

Hej hopp vad veckorna går! För en vecka sen åkte vi till Glasgow. Denna fredagskväll njöt vi av en mysig middag med mycket prat. I alla fall från vissa av oss… Vi kollade sen lite musik-TV eftersom det är mest prutt på TV på helgerna.

IMG_2281

Lördag

Lill-Åsa jobbade och Pontus och Tok-Åsa lufsade mest runt på förmiddagen. Vi åkte sen in till stan för lite shopping. Pontus hittade jeansen han ville ha på Cheap Monday på Götgatan. Mörkblå och tajta. Vi fortsatte sen in mot Stadium på Sergelgatan där vi köpte ett par kängor till honom. Tok-Åsa behövde en ny vinterjacka och den hittade Pontus på Sisters. Nedsatt 500 spänn. Tack för det!

Det var en lite underlig dag då Tok-Åsa både mötte Helena med flickvän och även Petra som är Tok-Åsas halvsyster. Det senare blev dock ett väldigt kort möte då Petra skulle gå av och vi skulle gå på tåget.

Vid 15.30 mötte vi upp Lill-Åsa i Gullmarsplan där vi skulle ta Tvärbanan vidare mot Hammarby Sjöstad.

IMG_2291

Vi var nämligen bjudna på vin och tilltugg hemma hos Lena och Janne. Lena var Tok-Åsas mammas arbetskamrat och nära vän.

Det är fint i Hammarby Sjöstad! De bor i huset som ligger längst bort till vänster, mittemot det runda huset.

IMG_2292

Här skulle man inte tacka nej till en lägenhet om nån slängde en efter en.

IMG_2294

Deras lägenhet var tokfin och tilltugget var tokgott!

IMG_2295

Utsikten över kanalen.

IMG_2296

Det ser inte ut som att vi hade särskilt trevligt men det kan vi lova att vi hade. Tusen tack för en mysig stund!

IMG_2297

Vi åkte sen hem och hämtade upp grekmat från Korfu.

Pontus har återigen börjat trixa med sina fingerskateboards och bygger ramper och annat. Han ville gärna ha med den här filmen på bloggen.

oktober 23, 2008

Dots dots dots

Vi håller som bäst på att skapa en ny blogg som vi kommer att uppdatera under vår resa till Australien om 51 dagar. Ni får förstås länken till denna innan vi åker. Lill-Åsa har varit ledig ett par dagar och blandat hemmafrusysslor, tandläkarbesök med konstnärlighet. Herrejävlars, så många prickar det blev. Men Lill-Åsa är väldigt nöjd med sitt verk.

Australian-big-art

På tal om Lill-Åsa. Nu har hon fått tid för hysterektomi dvs att operera bort livmodern. Den 26 januari ska hon skrivas in/förbesök och den
27 januari ryker den. Livmodern alltså.

Lill-Åsa har som sagt varit ledig ett par dagar och sovit 12 timmar per natt. Underbart. Fint väder har det varit också. Solen sken på de få löv som är kvar på träden.

IMG_2269

Titta ett äpple! Närå.

IMG_2270

10 grader och blå himmel men Tok-Åsa tyckte att det var aningen för blåsigt för att det skulle vara helt behagligt.

IMG_2275

Veckans fråga: Vad betyder vägmärket?

A) Kör försiktigt, förvånade smiliesar bor i området
B) Tre hål i väggen
C) Kör försiktigt, hörselskadade i området

IMG_2278

Ännu en höstvy.

IMG_2279

Imorgon är det fredag och då kommer Pontus.

oktober 20, 2008

Och så hem igen

Efter utcheckning tog vi en taxi till Centralstationen. Därfrån skulle vi ta tåget till flygplatsen i Prestwick. Vi misstänkte även att vi skulle kunna hitta något bra lunchställe i närheten. Och mycket riktigt.

IMG_2251

Bara på andra sidan gatan låg en mysig pub som hette Wetherspoon. Vi kom dit strax efter 12.00 och var lite ölsugna. Men vi fick snäll vänta till 12.30 då alkoholserveringen börjar för dagen. Man kunde köpa en ale för bara £ 1.70 men vi köpte en varsin lager för 2.20. Mycket billigare än i London. Maten var också billig och jättegod. Kanske det godaste vi ätit som vi kom i fredags.

Här har vi fått in både mat och dryck vilket vi var tacksamma över. Vi har haft en känsla av att vi har varit osynliga under den här resan. Vi har inte riktigt fått någon uppmärksamhet av servitörer, servitriser och bartenders. Vid flera tillfällen har andra gäster påpekat för personalen att vi nog var före dem. Trots detta har vi ätit och druckit gott på denna resa även om det ibland tog lite tid.

IMG_2253

Åsa Wetherspoon.

IMG_2255

Regnet öste ner men det var som sagt inte så långt att gå. När vi kom till biljettluckan visade det sig att tåget inte gick idag pga ombyggnation så det fick bli flygbussen istället.

IMG_2256

Lite skotsk landsbygd.

IMG_2257

Det blev lite tid över för lite vätskepåfyllning i baren. Lite salt & vinegarchips blev det också.

IMG_2261

När vi steg på flyget misstänkte vi att gubbarna längre bak i flyget haft mer tid på sig för vätskepåfyllning än oss. Vi såg också att de köpte det där flygbränslet i plastpåsar som Ryanair kallar whiskey. Roligt hade de i alla fall. Vi satt och observerade flygvingen. Inte brukar de se ut så här? Det står ju liksom upp på slutet. Helt crazy, men det flög bra i alla fall.

IMG_2265

Nu sitter vi på flygbussen från Skavsta och bloggar. Vi tror att vi är hemma runt 21.30 då vi slänger upp bloggen på nätet. Imorgon är vi tillbaka i verkligheten igen. Vi syns där.

oktober 19, 2008

The Polo Lounge

Efter bloggandet och vindrickandet gjorde vi oss iordning.

IMG_2234

Vi bad killen i recpetionen att ringa på en taxi. Vissa uttalsproblem av vårt namn uppstod men en taxi kom i alla fall och fort gick det. De har lätt till skratt, taxichaufförerna i Glasgow. Eller så är vi helt enkelt bara väldigt roliga i det här landet. Den här taxichauffören skrattar säkert fortfarande och i ärlighetens namn förstår vi fortfarande inte vad det var som var så roligt. Vi skulle åka till The Polo Lounge men Tok-Åsa kom inte ihåg vad stället hette och kallade det för The Lagoon Bar. Han hade aldrig hört talas om det stället. Då kom Lill-Åsa på att Tok-Åsa måste blanda ihop det med fish-and-chips-kedjan The Blue Lagoon. Så Lill-Åsa sa bara "She must have been thinking about fish and chips". Han skrattade så att höll på att kissa på sig.

Golvet utanför gaybaren som alltså inte serverar fish and chips.

IMG_2241

Den här baren har tidigare utsetts till en av världens 100 bästa barer. Det förstår vi. Kolla bara in golvet.

IMG_2236

Vi tog en drink här innan vi gick vidare och åt. Vi satt på övervåningen som var som ett loft och tittade ut över folket.

IMG_2237

Nedanför fanns det massor med bekväma soffor och en brasa som sprakade så fint.

IMG_2240

Sen gick ut för att leta efter ett ställe att äta middag på. Det tog typ ett par minuter innan vi hittade trevliga Tiger Tiger.

Ceasarsallad med kyckling och revbenspjäll med coldslaw.

IMG_2245

Lill-Åsa ser redo ut att hugga in.

IMG_2246

Efter maten gick vi tillbaka till The Polo Lounge och då kändes det som ett helt annat ställe. Massor med folk vällde in. Mycket härlig atmosfär. Vi var dock lite trötta och tog efter en stund en taxi tillbaka till hotellet.

Imorse bestod frukosten bara av kaffe och kaka. Vi måste nämligen även hinna klämma in en lunch innan vi beger oss mot flygplatsen.

IMG_2250

oktober 18, 2008

Two fat ladies

Efter en natt i sköna sängar vaknade vi upp pigga och redo att utforska stan. Först lite dusch, kaffe och sminkning för vissa av oss.

IMG_2173

Vi bor en liten bit utanför själva citykärnan märkte vi. Det blev en promenad genom lördagsöde bostadsområden.

IMG_2174

Vi längtar till Australien men är väldigt nöjda med att vara på Perth Street i Glasgow.

IMG_2177

Vi har under dagen uppmärksammat att BMI på kvinnorna är betydligt högre här i Glasgow. Riktigt trivsamt :-) Det finns alltså betydligt fler än två feta kvinnor i den här stan.

IMG_2178

Efter ca 15 minuters promenad började vi närma oss Centralstationen och innersmeten.

IMG_2182

Vi var lite frukostsugna så vi högg första bästa frulleställe. Här hade de en skylt utanför som lockade med en Breakfast special för 2 pund.

IMG_2184

Vi hade egentligen ingen aning om vad vi beställde men han som jobbade på stället var väldigt trevlig och kallade oss för ladies.

IMG_2186

Tok-Åsa fick en typ av baconmacka och Lill-Åsa fick den här läckerheten. Det var dock godare än det ser ut. Garanterat fiberfritt. Vi tror att det var typ korv. Eller köttfärslimpa.

IMG_2187

11.10 och frukostmackan är precis svald. Vi var ju lite sena i starten eftersom vi kom hit så sent igår.

IMG_2190

Största delen av dagen har vi spenderat på Sauchiehall Street. Se så lyckat med Boots och Marks & Spencer bredvid varandra.

IMG_2194

Två charmiga killar som dansade och spelade.

Den här killen sjöng opera så att tårarna nästan kom och nackhåren reste sig. Det var så vackert så att vi kom av oss och glömde filma.

IMG_2198

Man blir hungrig av att springa i affärer. Vi hittade en jättemysig pub som serverade bra lunchmat. Dock väldigt stora portioner så man skäms när man lämnar mer än hälften.

IMG_2203

Guinnessen var god. Något som är lite annorlunda mot att resa till London är att det är svårare att förstå den skotska accenten. Och satan vad de pratar fort också men det blir bara lite mer spännande när man inte riktigt vet vad man har sagt ja till. Man får bara le lite extra mycket så har det gått bra. Tycker vi i alla fall.

IMG_2206

Godsaker.

IMG_2216

När vi skulle tillbaka till hotellet var vi lite trötta i benen och vi lyxade till det med en bulle. Här demonstrerar Lill-Åsa hur man kan sträcka på benen i de skotska taxibilarna som för övrigt ser ut som taxibilarna i London.

IMG_2218

På Marks & Spenser köpte vi bland annat en flaska rödvin som vi under bloggning njuter av. Drinken före drinken.

IMG_2220

På Boots gjorde Tok-Åsa riktiga fynd. Karin, du skulle ha varit med. De hade utökat sortimentet helt enormt!

IMG_2225

Lill-Åsa som också ville köpa något kom hem med ett trepack med T-shirts från M&S. Igen. Lill-Åsa har nu ca ett tjugotal vita T-shirtar hemma men hon lever efter mottot "Man kan aldrig få för många vita T-shirts".

IMG_2226

Tok-Åsa hade bättre shoppingflyt och köpte ett par UGG-kopior för 10 £. Galet billigt, riktigt sköna och framför allt varma.

IMG_2227

Utsikten från vårt hotellrum i dagsljus.

IMG_2230

Nu har Lill-Åsa ätit för många chokladtäckta jordnötter och Tok-Åsa har ätit några chips för mycket så nu vet vi inte hur vi ska kunna bli hungriga till middagen. Usch, vilka i-landsproblem vi har.