augusti 31, 2008

Kräftskiva på Åsen

Familjen Holmström åt kräftor häromdagen och det såg så förbannat gott ut så vi härmade lite.

Vi hade ju fyra kräfthattar så det blev naturligt att Leo fick den fjärde hatten. Vi fick snabbt dåligt samvete när vi tänkte på Gunilla så Pontus fick hoppa in och tillverka en femte kräfthatt till henne. Vigor lider av skaldjursallergi så han stannade kvar i soffan.

IMG_1622

Gunilla the kräft-Pope.

IMG_1624

Pontus tog en närbild på en kräfta medan vi glufsade i oss dem.

IMG_1627

Pontus insåg snabbt värdet av de gumminsoddar som sitter i kräfthattarna och skapade snabbt en bungy jump åt Gunilla.

augusti 29, 2008

Poppe har börjat högstadiet

Veckan i backspegeln

Under måndagen var vi helt i koma. Hela dagen gick ut på att hålla sig vaken. Man märker att man inte är någon ungdom längre. Många vuxenpoäng i den där meningen... Förr i tiden tog det en dag att återhämta sig men numera tar det fyra dagar innan man är människa igen. Men det var det värt!

I tisdags var vi bjudna till Karin på middag. Uffe-Puffe skulle komma till Stockholm och hälsa på och vi blev bjudna på en tvårätters som var himmelsk. Först en soppa med ärtor, rökt lax och pepparrot. Sen en fläskfilégryta med svamp och bacon. Satan i gatan! Det var jättekul att träffa Uffe igen då vi inte träffat honom sen i påskas. Vi har alltid så mysiga samtal med honom. En erfaren man...

IMG_1617

På onsdag var vi tvungna att återhämta oss från tisdagen även om vi kom hem 22.30. Jävla amatörer!

Pontus har ju börjat högstadiet i veckan. Upprop i måndags och då fick han nyckeln till sitt skåp. Kommer ni ihåg vilken stor sak det var att få ett skåp? Han hade tackat sin far för att han heter Asplund då han i och med det fick skåp nummer 1. Det han också tycker är positivt är att de har rast mellan varje lektion. Minst 10 minuter. Vår Pontus tycker om raster, han. Han har redan lärt känna de flesta i hans nya klass och han är helt hög av lycka. Allt är så mycket roligare på högstadiet tydligen. Maten i matsalen är också riktigt god. Det finns alltid två rätter att välja mellan och om man trots det inte gillar maten finns det alltid fil, flingor och mackor.

Lill-Åsa har gjort sin sista dag på Kronobergshäktet! På måndag börjar hon sitt ny-gamla jobb på Fridhemsplan. Inte en enda rymning eller rymningsförsök hade hon under sin månad som transportplanerare. Jiihaa!

Nu är det fredag och maten är snart klar. Pontus spelar PSP på sitt rum i väntan på maten.

IMG_1619

Ha en trevlig helg på er!

augusti 28, 2008

Maries möhippa | Dag 3

Söndag

Den utsökt goda söndagsfrukosten intogs på Europejska

Krakow 093

Då frukosten intogs något senare än vanligt kurrade magarna ganska rejält vid den här tidpunkten. I Krakow har man tydligen en sed att man ska man dricka upp kaffet innan de kommer in med resten av frukosten. Detta lärde vi oss den hårda vägen vid vårt första frukosttillfälle. Vi svepte därför vårt kaffe och tittade storögt på vår servitris.

Krakow 095

Med svedda tungor tog vi tacksamt emot den enorma frukosten.

Europejska är ett mysigt ställe som Karim hade fått rekommendationer om. Tyvärr hade vi inte nöjet av att ha sällskap av våra UKE*-vänner, då de sov lite längre och sedan var tvungna att checka ut.

Efter frukost blev det utforskning av det stora torget som hade söndagsmarknad. Vi tyckte att Marie och Magnus skulle ha sådana här fina hattar på bröllopet, men det blev lite snopet ett blankt nej på en gång. Varför?

Krakow 096

Efter torget gick vi in i huset på torget där det var ännu mer marknad. Bärnsten i alla former och en massa andra saker som jag tror att man kan leva utan. Vi försöker i alla fall, vi se hur det går.

Meningen var sedan att vi skulle besöka ett köpcenter till men vi tyckte alla att köpcentrum kan vi se i Sverige så någon kom på den smarta idén att åka häst och vagn. 300 kr för oss alla fem i ca 30 minuter runt Gamla stan (och lite till). Det var verkligen värt vartenda öre.

Krakow 097

Vi kände oss som drottningar där vi satt i vår fina vagn. Visst kan man se likheten?

Queen

Krakow 098

Krakow 100

Påven som kommer från Krakow hade kommit hem för att vinka åt oss. Himla gulligt.

Krakow 108

När vi kom i mål stod UKE och väntade på oss. Vi drog sedan vidare mot ett café som, Ulla på en tidigare resa till Krakow, hade besökt och rekommenderade. Det var apmysigt och alla beställde vi in olika saker. Marie och Lill-Åsa tog en öl som lunch, Tok-Åsa tog kaffe och en aceton-bit (det var en hasselnötstårta, men den smakade tydligen aceton), och resten av sällskapet åt glass.

Sedan var det tråkigt nog dags att runda av Krakowresan. När vi gick hem från torget gick vi förbi affären och köpte med oss öl hem till Magnus och Ubbe. Även färdkosten inhandlades, än var inte resan slut :)

Krakow 121

Krakow 123

Här bodde MÅGÅK. Är svårt att uttala när man ska åka taxi, men med lite innanför västen går det rätt så bra.

Krakow 126

Generösa som vi är hade vi köpt med oss lite för mycket öl hem till männen så det skulle bli 2.2 kg övervikt! Vi vägde då en utav de stora ölflaskorna och konstaterade att en flaska vägde 1.1 kg! Med de överviktpriserna som lågpris flyg har så skulle det bli historiens dyraste öl, så det var vi ju tvungna att göra något åt. Här ser ni bevisen på hur vi stackars kvinnor offrar oss, eller i alla fall en utav oss...

Krakow 127

Så här rolig blir man då...

Krakow 128

Sedan var det matdax igen. Många utav oss åt en helt suverän burrito.

Krakow 129

Eva valde korv. Så här äter man tydligen korv i Polen, och vi tar ju sedan dit vi kommer. Lite besvikna var vi då inte Eva fick i sig allt smör :)

Krakow 133

Väl på Skavsta hade en öl exploderat i resväskan så allas nessecärer låg och flöt i öl. Annorlunda upplevelse.

Vilken resa det har varit! Helt fantastisk. Det får vi göra om…

Maries möhippa | Dag 2

Lördag

Kanske inte helt utsövda vaknade vi samtliga med onda nackar. Våra ögon blickade rakt ner i golvet som ett resultat av att våra huvudkuddar var stora som höbalar och att vi i stort sett sovit i sittande ställning. Nyfikenheten på Krakow gjorde att tröttheten nästan var som bortblåst efter duschen och nackarna gick att räta ut något sådär.

Krakow 025

Vi hade stämt träff med de andra tjejerna på ett frukostställe i Gamla stan vid det stora torget, Rynek Glowny.

Krakow 035

Efter frukost gick vi i samlad trupp söderut i Gamla stan i riktning mot UKE’s* lägenhet för en liten titt.

Krakow 034

Krakow 052

Krakow 051

De var också väldigt nöjda med sin lägenhet som hade ett väldigt bra läge mitt i Gamla stan.

Krakow 043

De hade en fin innergåd som de hängde på.

Krakow 044

Lite shopping blev det sen. Både Karim och Lill-Åsa fick ett par solglasögon.

Krakow 047

Precis i utkanten av gamla stan ligger Slottet Wawel. För er som är intresserade av historia så kan vi ju nämna att Sigismund Vasa ligger begravd här, Sveriges och Polens gemensamma konung och barnbarn till Gustav Vasa. Se där! Sämre ställen kan man bli begravd på.

Krakow 054

Öl och vin kan man också dricka där.

Slottet i all sin prakt.

Krakow 057

Krakow 055

Slottet ligger precis vid floden Wisla som går genom staden.

Krakow 061

Det klassiska för stadsresor med de obligatoriska vätskepauserna är ju att det som rinner ner i strupen också ska ut. Mer för vissa än andra :-) Lill-Åsa som är något av en toalettsingenjör har funderingar på att skriva en bok i detta ämne. Stockholm är ett skämt med både få och dyra toaletter. Krakow hamnar på en god andraplats och i högst upp på listan ligger Sydney. Sydney vinner på toalett-täthet och Krakow får ett extraplus för att alla toaletter är väldigt fräscha och fina. Ni ser, Lill-Åsa kan skriva hur mycket som helst i detta ämne. Bra information för er med små blåsor.

Krakow 030

Efter slott och toalettbesök gick vi vidare söderut mot de judiska kvarteren.

Krakow 066

Nu var vi på jakt efter ett stort köpcenter och vi gick och gick.

Krakow 071

Lagom till att vi hittat köpcentrumet började blodsockret att rasa. Det fick bli första bästa ställe, vilket tyvärr blev Pizza Hut. Vi åtta har nu bildat en pakt/klubb. Den heter VVPH (VågaVägraPizzaHut). Vart än i världen man väljer att besöka ett Pizza Hut så är servicen så förbannat dålig. Vi fick sitta och vänta på bara drycken i ca en halvtimme, och det ursäktade de sig med att det var för att vi var så många. Hua, vågar inte tänka på hur länge man skulle få behöva vänta om det är mycket folk där. Vi hade ju kunnat få vätskebrist! Fina toaletter hade de dock :-)

Efter lunch och spring i köpcentret i en timme tog MÅGÅK* en bulle tillbaka till lägenheten. Mycket skönt för trötta fötter. Medan Tok-Åsa och Marie gick hem för att börja göra sig i ordning gick Karim, Gun och Lill-Åsa iväg för lite nibbel-shopping. Det blev lite ost och kex, vin och öl. Allt som gör livet lite extra roligt.

Krakow 068

På kvällen hade vi bjudit över UKE* för lite nibbel och lek.

Krakow 075

Vi hade lämnat vinöppnaren hemma då vi var säkra på att det skulle finnas i lägenheten. Men icke sa Nicke. Vi skickade modiga Karin till grannarna...

För er som sitter och biter på naglarna och undrar vem av oss som juckar bäst så kommer här svaret.

Det var ju Maries möhippa så det var väl inte mer än rätt att
hon vann :-)

Även tävlingen ”Vem suger bäst” vanns av Marie.

Krakow 076

Många skratt senare var det dags att gå ut för en lite sen middag. Man skulle kunna tro att med åtta olika viljor så skulle det bli problem att välja ett ställe, men vi hittade ett perfekt ställe på en gång.

Krakow 082

Vi satt nere i ett mysigt källarvalv och där nere fanns det till och med underhållning i form av polsk folkdans.

Ni hör kanske Lill-Åsa säga att hon ska beställa in en grekisk sallad. Sen kom vi på att vi var i Polen. Vi beställde därför in två stora fat med polsk mat, och det var ingen besvikelse.

Krakow 084

Vinet ingick i priset och det slank också ner. Efter middagen gick vi i regnet vidare (ja det är sant, samtliga var fortfarande vakna). Så här fina är vi utanför restaurangen.

Krakow 089

Vi hittade ett mysigt ställe inte allt för långt bort där vi fortsatte den helg-långa möhippan.

Krakow 090

Efter denna sväng tackade MÅGÅK för sig och gick hem och kröp i säng. UKE var lite coolare och stannade till på ett ställe till på vägen hem.

* UKE = Ulla, Kamilla & Eva

* MÅGÅK = Marie, Åsa, Gun, Åsa & Karin

augusti 26, 2008

Maries möhippa | Dag 1

För er som sett foton från Krakow i helgen kanske det kom som en liten överraskning. Detta är dock ingenting mot den överraskning som Marie upplevde i fredags. Vi hade bett Marie boka helgen och packa en väska för två övernattningar. Mer visste hon inte.

Fredag

Klockan 18.30 plockade vi upp Marie hemma i Södertälje. Hennes blivande make, Magnus var ju förstås informerad om planerna så han hade plockat fram hennes pass. Hur skulle vi då få passet utan att hon märkte något? Hon var ju vid det här laget ganska nyfiken och på sin vakt... Tok-Åsa kom på den briljanta idén att be om att få spana i bröllopsklänningen. Med raska steg sprang Marie uppför trappen och vips åkte passet ner i Lill-Åsas väska under tiden.

5 minuter senare satt vi i bilen och det bubbliga korkades upp.

Krakow 002_edited-1

Strax före avfarten till Skavsta åkte ögonbindeln på.

Krakow 004

Hon fick gå ur bilen med ögonbindeln på sig. Där stod tre av hennes bästa vänner och väntade. Hennes min när vi tog av ögonbindeln var obetalbar!

Krakow 007

Efter incheckning och valutaväxling tog vi plats i baren. Dags för dricka och tävling. Ulla hade förberett en femkamp som inleddes med att vi alla fick svara på frågor typ "Vem juckar bäst?" och så kunde man välja mellan tre av oss som svar.

Krakow 012

Vi hade också förberett en liten tävling där vi i förväg bett Magnus svara på 20 frågor om sig själv. Det var frågor som "Vad hette Magnus första husdjur?" Vi fick sen alla gissa på hur många rätt hon skulle ha. Hon fick rätt på 15 av 20 kan vi meddela. Inte illa!

På alla resor myntas det ju uttryck som sen används flitigt under resan. I New York (med Marie, Eva och Gun) myntades uttryck som "tokdricka" (när man dricker alkohol utan tilltugg) och "planera" (används istället för att säga att man skulle göra nummer 2, lång historia...). Under den här resan smittade ett uttryck av sig som Ulla tidigt citerade från filmen "What happens in Vegas", "You know why!" Smittsamt och väldigt användbart.

Vi flög med lågprisbolaget Wizzair för första gången och det vi varmt rekommendera.
Det har skrattats non-stop på denna resa. Nästan träningsvärk i käkarna. Här bjuder vi på ett skratt igen.

Krakow 013

En och en halv timme senare landade vi i södra Polen och hoppade på transferbussen som skulle ta oss till Krakow. 8 mil vill man ju inte sitta med torr strupe så Lill-Åsa sprang in i terminalbyggnaden och köpte öl och vatten. Flygplatser brukar ju kunna ta överpriser men detta kostade 150 svenska kronor för 8 stora öl och två flaskor vatten.

Krakow 016

De är så stora så man ser inte Lill-Åsa bakom flaskorna. Lill-Åsa loves Poland. Lite för sent insåg vi att toaletten på bussen inte gick att använda. Vi var åtta mycket kissnödiga kvinnor som steg av i Krakow.

Krakow 018

Vid bussterminalen delade vi upp oss i två gäng. Kamilla, Eva och Ulla tog en taxi till deras lägenhet i Gamla stan och resten tog en bulle till en lägenhet strax utanför.

När vi kom till porten stod en bil parkerad på andra sidan gatan och ur den hoppade killen som skulle överlämna nycklarna och visa hur allt fungerade i lägenheten. Mycket smidigt. Lägenheten var till och med finare än på bilderna på internet.

Krakow 020

Badrummet var riktigt coolt.

Krakow 022

Vi ville inte lägga oss direkt när vi kom fram så vi handlade lite dricka och lite småplock. Klockan 03.30 ramlade vi i säng.

Vi bloggar om dag 2 i Krakow på onsdag då vi är bortbjudna i morgon kväll.