juli 31, 2008

Filmtajm

På torsdagen behövde vi inte hyra solstolar då Banana beach bjöd på gratis skugga under träden.

Med vesporna tog vi oss upp på slingriga vägar och vårt mål var Skiathos Dog Shelter. Utsikten därifrån var inte fy skam. Ni vet sådär vackert så att det inte går att återge med kamera.

Här kommer vår favoritfilm som Pontus har spelat in på en restaurang på Papadiamantis.
Det var då vi var fyra till bordet, om ni minns.

Senare samma kväll satt vi i vanlig ordning och njöt på balkongen. Skruva upp ljudet så får ni höra gratisunderhållningen vi njöt av från en taverna i närheten.

Pontus kom på en rolig idé som vi var tvungna att prova. Lill-Åsa brukar oftast köra först och Pontus tyckte att hon kunde ha kameran runt handleden när hon körde medan den filmade. Om ni hör till den åksjuka skaran bör ni nog ta ett piller innan ni startar filmen. Ni kommer också att få se Lill-Åsas lår på ett sätt som ni aldrig tidigare sett. Men vi bjuder alltså på detta. Filmen är ju inspelad på snedden eftersom kameran hänger så, så luta nu huvudet till höger och håll i er.

Här kommer en kortfilm på fjärilen som satte vingarna bak och fram.

Så var vi framme vid sista kvällen. Den avslutades som ni vet med störtregn men detta är filmat strax innan himlen öppnade sig.

juli 30, 2008

Filmer från första dagarna på Skiathos

Här kommer några små filmsnuttar från våra första dagar.

Här är vi på väg ner mot stranden Nostos och ljudet från cikadorna är överväldigande.




Dessa svalor satt i taket på toaletthuset som hörde till den taverna vi ätit lunch på.




Lill-Åsa unnade sig en massage på Koukounaries och killen som masserade kunde knappt ett ord engelska men verkade väldigt snäll och mån om att hon skulle må bra under massagen.
Man ser även Pontus ute i vattnet som dyker ner med simfötterna rätt långt ut.




Vi sitter på en taverna lite ovanför hamnen och äter middag. Vi vill varna känsliga tittare för obscena gester från Pontus...




En kvällsdrink efter middagen på gågatan och Pontus har just köpt ett nytt halsband. Först köpte han ett med en dödskalle på men den gick sönder typ 10 minuter efter köpet så då gick Pontus tillbaka och förde en tuff förhandling med försäljaren. Han kom tillbaka till oss med ett nytt mycket finare. Heja Pontus!

Fler filmer kommer senare under veckan.

Spöken på Papadiamantis

Söndag kväll


I söndags var det Pontus tur att välja taverna. Lill-Åsa var dock rätt smart och sprang till ett mysigt ställe som Pontus inte såg så intresserade av. Hon kollade menyn och ropade att de hade chicken nuggets. "Taget", sa Pontus.


IMG_1382


Då borden under bar himmel var upptagna satte vi oss lite grann under tak. Det var nog en mening med det. En stund in på middagen hördes plötsligt ett Ooohhh från middagsgästerna. Himlen öppnade sig och alla tog sina vinkaraffer och sprang in under tak. Det åskade och blixtrade och blev ett riktigt busväder. Vi satt dock ganska opåverkade och åt vidare på vår middag.


DSC00115


Då regnet inte ville sluta insåg vi att vi var tvungna att gå hemåt i alla fall. Vi tog då vår grekiska pappduk (med plastad insida) från bordet och snabbt var servitören framme med två till så att vi alla fick en varsin. Först sprang vi bara några meter till ett bageri där Pontus redan på väg till restaurangen spanat in något sött.


DSC00120


Folk skrattade gott när vi kom gående med varsin duk över huvudet längs huvudgatan Papadiamantis. Det är nog inte varje dag tre bordsdukar är ute och går en kvällspromenad.


Måndag


Så var det dags för hemresa. Våra väskor hämtades redan 09.45 och vi skulle hämtas vid en busshållplats en timme senare.


Vi fick sen vara med om vårt livs kortaste flygning, nämligen till Thessaloniki. Man hann knappt upp i luften så var det dags att gå ner för landning. Ca 20 minuter tog resan och sen var vi tvungna att gå in i flygterminalen en stund medan de tankade och städade planet.


IMG_1389


Flygplatsen i Thessaloniki är betydligt större än Skiathos flygplats som endast har tre terminaler.


IMG_1391


Resan gick bra och 20.01 parkerade vi bilen utanför vår port.


Senare i veckan hoppas vi kunna bjuda på fler foton och filmer.

juli 28, 2008

Sista dagen, snyft

Lördag kväll

Medan Tok-Åsa duschade och Pontus tittade på Rambo på datorn satte sig Lill-Åsa och livsnjöt med en Amstel och en bok. Det är svårt att hitta skugga på balkongen vid den tiden men bara viljan finns så.


Igår körde vi lite annorlunda middagsupplägg. Pontus har längtat efter crepes och vi efter gyros så igår åt vi i två omgångar. Pontus beställde in crepes med en blandning av vit choklad och nutella. Sött och gott.

På vägen mot gyrosstället träffade Lill-Åsa på en prinsessa

Som ni kan se på Tok-Åsa var våra gyros goda.

På vägen hem igår kväll lyxade vi till det och köpte ett fikon för 30 cent. När kan man inte kan palla så...

Söndag

Fikontajm. Idag blev det en repris på vår Naxos-frukost. Yoghurt, banan, fikon och honung. Apgott!


Då var det sista stranddagen och idag valde vi Toulos som visade sig vara en kanonstrand. Både fin sand och tavernor. I vanlig ordning spelades det strandtennis.

Saltiga, svettiga och småtörstiga åkte vi sen hem till hotellet för att förbereda oss för sista kvällen på Skiathos. Herrejösses vad en vecka går fort. Alldeles för fort.

juli 26, 2008

Lill-Åsa som fotmodell

Fredag kväll

Vid middagen igår var vi fyra till bords. Vi valde en restaurang med lite blandad meny. Pontus beställde fish and chips.

Den maten uppskattades enormt av vår fjärde middagsmedlem. Vi kommer att lägga upp en gullig film på denna katt när vi kommer hem till bredbandstrakterna. Än så länge får ni hålla tillgodo med ett foto.

Vi hoppade över drinken på stan igår och gick direkt hem till en mysig stund på balkongen. På en taverna i närheten spelade de grekisk livemusik och så här glad blir man då.

Lill-Åsa roade sig med att fota sina fötter. Man blir lättroad under semestern. I början av vårt förhållande frågade Tok-Åsa vilken kroppsdel som Lill-Åsa är mest nöjd med. Svaret kom snabbt; fötterna! Lill-Åsa har länge drömt om ett jobb som fotmodell.

Lördag

Idag var det dags att prova en ny strand. Man måste jobba på bra för att hinna med en bråkdel av alla stränder på bara en vecka. Det sägs ska finnas 60 stränder på denna ö. Idag blev det Achladhias.


En strand med lite grövre sand men väldigt fin ändå. Pontus var i början kanske inte helt nöjd med underlaget och satt en stund och laddade på en solstol.

Där fanns också en väldigt mysig taverna med jättegod mat.

På Skiathos finns det en fjäril som enligt vad vi har hört, bara finns här. Den kör sin egen stil och har satt på vingarna bak och fram. Det ser väldigt roligt ut när den flyger kan vi lova.

Familjen som lever vårt drömliv

Torsdag kväll


När Karin & Co var på Skiathos för ett par veckor sen åt de ett par gånger på en restaurang som heter Bonaparte som de rekommenderar varmt. Restaurangen ägs av ett svenskt par som har bott på Skiathos i elva år. De driver restaurangen på sommarhalvåret och reser den andra halvan. Deras ena dotter bor i London och den andra i Newcastle, Australien. Eva och Anna, ni kanske vet vem hon är. Hon heter Maria och är fotograf. Hon har tills alldeles nyligen bott i Randwick men de har alltså nu flyttat till Newcastle.
Föräldrarna och sonen driver alltså restaurangen och de har helt klart schyssta arbetstider. De håller bara öppet mellan 19.00-23.00 sex dagar i veckan. Softish!


Igår slog vi till på stort och åt en trerätters. Karin hade pratat sig varm om deras lime panacotta så vi var tvungna att prova. Satan i gatan så god den var.


Efter en lång pratstund med Mr. Bonaparte (inte Napoleon) gick vi till en bar och kollade på folklivet.


Fredag

På Skiathos finns ett kloster som man tydligen bara måste besöka, så vi styrde vesporna norrut mot Mono Evangelistria. Vägen var så brant så vi trodde att vesporna skulle stegra. Efter några branta backar såg vi flygfältet nedanför oss som vi landade på för fyra dagar sen.


Klostret var värt resan och det fanns fåglar av olika slag. Den här fågeln tycker vi ser ut som Donald Trump.


Eftersom det ju var ett kloster fanns det religiösa inslag.



Vi åkte sen hela vägen ner till sydkusten och körde en repris på Koukounaries enligt Pontus önskemål. Efter ett tag drabbades vi av en konstant rökdoft från våra solgrannar, när en släcke tände den andra. Dessutom spelades det hög musik ur två olika högtalare. Vi bestämde oss därför för att åka hemåt. Pensionärsvarning?
På vägen hem tornade molnen ihop sig och vi trodde ett tag att vi skulle få regn på oss.
Väl hemma delade vi på oss. Pontus gick till hotelrummet och softade framför Family Guy på datorn medan vi gick ner till Megali Ammos och tog en drink.

juli 25, 2008

62 hundar och en himla massa katter

Onsdag kväll

Då vi ännu inte hunnit få något grepp om stan gick vi en liten promenad efter middagen. Massor med tavernor, barer och affärer. Lite jobbigt är det att vi inte hinner se och prova allt innan vi måste åka hem. Vi skulle nog behöva minst 2½ månad till...

Väl hemma på hotellet blev det den vanliga ouzon på ballisen. Vår balkong är uppe till höger.

Torsdag

Idag hade vi siktat in oss på Banana beach. Vägen dit var vacker och sista biten var så brant så vi fick gå.

Det finns en stor banan och en liten. Den lilla är främst för nudister (troligen med små bananer...) och den stora är för dem som vill behålla badkläderna på. Den valde vi.

Efter lunchen kan man lätt bli lite trött.

På vägen hem hade vi bestämt oss för att åka en liten omväg inåt ön till Skiathos Dog Shelter. Vägen dit var magisk. Gröna träd, ljudet av syrsor överallt och varma vindar som överraskar en.
Grekerna har ju inte samma kärlek för husdjur som vi har och detta leder till att det finns en del herrelösa hundar och katter. En kvinna från Storbritannien driver därför ett Dog shelter som tar hand om dessa djur och jobbar för att de ska få nya familjer utomlands. För tillfället finns det 62 hundar som behöver nya hem. Här är några utav dem.


Varje dag när ägarinnan tar fram sin lunchsmörgås samlas katterna runt omkring henne för att få en liten mumsbit.

Efter katt- och hundbesöket åkte vi den vackra serpentinvägen hem.
Nu blir det en ozou innan middagen. Tok-Åsa har som vana att ta en ouzo med apelsinjuice som sängfösare. Denna drink som ju är lite fjolligare har hon döpt till Gay Ouzo. Men nu ska vi alltså ta en varsin Straight Ouzo.

juli 23, 2008

Papadiamantis och Koukounaries

Tisdag kväll

Om man lutar sig föriktigt ut runt hörnet från vår balkong har vi faktiskt havsutsikt!

Vårt hotell är helt i grekisk stil. Endast sju lägenheter men fräscha och funktionella. Vi hade läst på internet innan att ägarna är väldigt rädda om sitt hotell och att de har noggranna genomgångar på hur allting fungerar. Mycket riktigt. Tok-Åsa är nu utbildad (och fick även bevisa sina färdigheter) i hur man öppnar och stänger en balkongdörr. Hon kan nu även nu låsa ytterdörren på rätt sätt. Slow.
Balkongen är stor, fin och njutbar.


Igår blev det middag nere i hamnen och slogs av hur lik den var delar av Naxos hamn. Skiathos stad känns dock mycket större än Naxos stad för vi har inte alls koll på alla mysiga gränder än.


Vi gick sen uppför Papadiamantis i jakt på ett ställe att ta en drink. Vi hittade en bar med en soffa som det stod vårt namn på. Vi satt och roade oss med folkskådning (som fågelskådning fast utan kikare). Vi reflekterade över att det är mycket fler turistande greker på Skiathos än på Naxos i juli. Väldigt förvånande men en positiv överraskning.


Onsdag

Efter frukost hoppade vi på dessa skönheter och åkte mot stranden med det svåruttalade namnet Koukounaries. Vägarna är kurviga och roliga att köra. Ön är apgrön (som Marie skulle ha sagt och det betyder egentligen bara väldigt grön) och påminner en hel del om Lefkas.


Det ska vara en utav Europas vackraste stränder. Den här stranden hade finare och vitare sand än de vi besökte igår.


Vi lyxade till med både solstolar och parasoll och även en efterlängtad massage åt Lill-Åsa.


Både lunchen och eftermiddagssnacks intogs på samma ställe precis ovanför våra solstolar.



Vi vill verkligen tacka för kommentarerna som ramlat in de senaste dagarna. Jättekul att läsa och man får mer känsla av att ni finns därute. Vi har tyvärr inte möjlighet att svara på alla men om ni ställer några frågor så ska vi försöka svara på dessa i kommande inlägg.

Nej, nu skriker ouzon frå balkongen. Yamas!

När huvudet är dumt får armarna skylla sig själva

Måndag kväll
Efter drinken tog vi en stilla promenad in till stan och ett internetcafé. Det visade sig att det tog väldigt lång tid att ladda upp fotona och vi fick hålla på i 45 minuter bara för att ladda upp fotona. Vi kommer därför inte ha jättemånga foton i bloggen men vi lovar att bjuda på många fler foton och filmer när vi kommer hem.

Under internetandet sjönk blodsockernivån drastiskt på oss alla tre och vi gick därför till första bästa taverna som såg trevlig ut.
Så här glad blir man när man får gratis ouzo och en barndrink direkt när man satt ner rumpan.


När vi ätit den goda maten pep Pontus iväg längs gågatan Papadiamantis och kollade i affärer. Vi drack ur en karaff som vi snabbt döpte till ”Karaffen som aldrig tog slut”. Kan bero på att rödvinet hade en liten touch av vinäger. Men det har aldrig hindrat oss förr och vi har nog bara legat av oss lite sen förra året. Vi drar gränsen när vinet smakar raketbränsle :-)
Efter en gemensam stroll nerför Papadiamantis gick vi tillbaka till hotellet för den obligatoriska kvällsdrinken på balkongen. Finns det något mer underbart än att sitta i mörket och lyssna på syrsorna och sippa på en ouzo?

Tisdag

Klockan ringde 09.30 då vi skulle träffa vespauthyraren klockan 10.00. Vi satte oss på balkongen och åt frukost medan vi väntade på henne.

Det visade sig att hon och hennes man var ovanliga greker. De hade nämligen varit utanför hotellet före 10.00 och inte hittat oss. Vi satt som invanda greker och väntade i godan ro på att de skulle komma. Hon kom med bilen och vi hoppade in och följde med till hennes kontor. Vi fick två fina vespor som vi idag har susat iväg på söderut.
Vårt första stopp var på stranden döpt efter halvön Kanapitsa. Vi badade och spelade strandtennis en stund.


Vi hoppade sen på vesporna igen och åkte till stranden Nostos. Vi parkerade på vägen och gick sen en mysig stig ner mot stranden. Vi badade aldrig där men njöt däremot av en god lunch. Björn, Pontus åt en tomatbit och han tyckte att den var helt ok men han hälsar att han inte kommer att bli vegetarian.


Innan vi åkte vidare behövde Lill-Åsa i vanlig ordning uppsöka klosetten. Inne i toaletthuset hittade vi till vår stora förvåning ett fågelbo i taket.


Sista stranden för dagen blev Kolios på sydkusten. Mysig strand där vi stannade en stund. Vi badade och hade skoj.

Lill-Åsa började efter ett tag känna att hon blivit lite röd på armarna som hon inte smort in idag. Hon myntade då uttrycket ” När huvudet är dumt får armarna skylla sig själva”
Med solröda armar och saltigt hår åkt vi hemåt med för dusch, bloggande och drink på balkongen.

Nu är klockan 20.00 och solen börjar gå ner bakom bergen och det är 32 grader varmt...